Data: 2001-11-14 10:41:31
Temat: Re: Blonnik
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9st3or$c7f$1@news.tpi.pl...
: > - czy maka razowa to to samo co zytnia?\
:
: Nie, absolutnie ;-))) To tak jak ktos na swierka, sosne i jodle mowi choinka
: ;-)))
- no to mozesz uwazac mnie za taka wlasnie. Dopoki okolicznosci mnie nie zmusily
nigdy nie interesowalam sie rodzajami mak. Ot, zawsze kupowalam Wroclawska,
pszenna 500.
: Mąka razowa moze byc pszenna, zytnia, owsiana, gryczana, orkiszowa, po
: prostu maka z kazdego zboza z pelnego przemialu, czyli mielone jest cale
: ziarno wraz z tym co najcenniejsze, czyli zewnetrzna otoczka. Maka biala
: powstaje w procenie oczyszczenia ziarna z tego, co ma najcenniejsze i mowiac
: w skrocie powstaja otreby i biala maka.
- Czy i gdzie jest takie oznaczenie?, bo jakos do tej pory nie widzialam.
pozdr. Wilma
|