Data: 2006-03-15 13:30:02
Temat: Re: Brytfanna
Od: "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dv8vbp$grq$1@proxy.provider.pl...
> Czy można gdzies jeszcze kupić taką porządną żeliwną (?) brytfannę
> emaliowaną? Taką, jakie za komuny były powszechne.
> Doszłam do wniosku, że tylko w takim garnku z prawdziwego zdarzenia udaje
> się zrobić dobre mięsa (np. zrazy zawijane, duszoną pieczeń, gulasz).
> Niestety brytfanny dostępne w sklepach obecnie to dno - cienkie jakieś
> takie, lekkie - nie wyobrażam sobie, żeby można było w nich osiągnąć
> odpowiednią temperaturę.
> A w ogóle, w czym Wy dusicie najchętniej mięsa? Może są jakies nowe
> możliwości, o których nie mam pojęcia :-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Ja szukałem żeliwnej patelni i dopadłem takową w taki śmiesznym
sklepiku-składziku z różnymi garnkami. Sklep wygląda jak stare dobre "1001
drobiazgów" gdzie można było kupić różne miseczki, garnuszki, podkładki,
rękawiczki, drewniane sztućce itd. Sklepik jest kompletnie zawalony różnego
rodzaju towarami, więc z reguły kupującym tylko nogi widać kiedy nurkują w
swych poszukiwaniach. Poza tym kierunek bazarowy wydaje mi się słuszny.
Pozdro
Carl Hagen
PS Ten sklepik jest w Poznaniu na Dąbrowskiego.
|