Data: 2006-03-15 13:47:19
Temat: Re: Brytfanna
Od: "HaNo" <z...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dv94se$j6q$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:dv8vbp$grq$1@proxy.provider.pl...
>> Czy można gdzies jeszcze kupić taką porządną żeliwną (?) brytfannę
>> emaliowaną? Taką, jakie za komuny były powszechne.
>> Doszłam do wniosku, że tylko w takim garnku z prawdziwego zdarzenia udaje
>> się zrobić dobre mięsa (np. zrazy zawijane, duszoną pieczeń, gulasz).
>> Niestety brytfanny dostępne w sklepach obecnie to dno - cienkie jakieś
>> takie, lekkie - nie wyobrażam sobie, żeby można było w nich osiągnąć
>> odpowiednią temperaturę.
>> A w ogóle, w czym Wy dusicie najchętniej mięsa? Może są jakies nowe
>> możliwości, o których nie mam pojęcia :-).
>>
>> Pozdrawiam
>> Ewa
>
>
Jakieś pół roku temu dostalam taką czarną, emaliowaną z przykrywką w
Markecie Bomi w gdyńskim Klifie , pamiętam nawet, że kosztowała ok 80 zl.
Poza tym żeliwne były też w IKEI ale za cenę mniej pociągającą.
Zachecam do pieczenia mięs w tunelu foliowym, mięsko jest wtedy soczyste, a
nie wyschnięte na wiórek, no i odzyskujesz cały sosik, nie zostaje na
ściankach garnka. Oczywiście takie miesko w tunelu kładziesz na blaszkę lub
naczyniu żaroodpornym i tak pieczesz. Wydaje mi się, że nawet indyk czy
kurczak jest wtedy lepszy.
|