Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "HaNo" <z...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Brytfanna
Date: Wed, 15 Mar 2006 14:47:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <dv960i$cdq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dv8vbp$grq$1@proxy.provider.pl> <dv94se$j6q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: acsq7.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1142430547 12730 83.11.44.7 (15 Mar 2006 13:49:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Mar 2006 13:49:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263118
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dv94se$j6q$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:dv8vbp$grq$1@proxy.provider.pl...
>> Czy można gdzies jeszcze kupić taką porządną żeliwną (?) brytfannę
>> emaliowaną? Taką, jakie za komuny były powszechne.
>> Doszłam do wniosku, że tylko w takim garnku z prawdziwego zdarzenia udaje
>> się zrobić dobre mięsa (np. zrazy zawijane, duszoną pieczeń, gulasz).
>> Niestety brytfanny dostępne w sklepach obecnie to dno - cienkie jakieś
>> takie, lekkie - nie wyobrażam sobie, żeby można było w nich osiągnąć
>> odpowiednią temperaturę.
>> A w ogóle, w czym Wy dusicie najchętniej mięsa? Może są jakies nowe
>> możliwości, o których nie mam pojęcia :-).
>>
>> Pozdrawiam
>> Ewa
>
>
Jakieś pół roku temu dostalam taką czarną, emaliowaną z przykrywką w
Markecie Bomi w gdyńskim Klifie , pamiętam nawet, że kosztowała ok 80 zl.
Poza tym żeliwne były też w IKEI ale za cenę mniej pociągającą.
Zachecam do pieczenia mięs w tunelu foliowym, mięsko jest wtedy soczyste, a
nie wyschnięte na wiórek, no i odzyskujesz cały sosik, nie zostaje na
ściankach garnka. Oczywiście takie miesko w tunelu kładziesz na blaszkę lub
naczyniu żaroodpornym i tak pieczesz. Wydaje mi się, że nawet indyk czy
kurczak jest wtedy lepszy.
|