Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Date: Tue, 20 Jun 2006 05:04:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <e77ol1$lhm$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e75ug6$6oe$1@nemesis.news.tpi.pl> <e769d2$h3k$1@news.onet.pl>
<e76ldi$6ov$1@atlantis.news.tpi.pl> <e76ogn$9m1$1@news.onet.pl>
<4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw70.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1150772705 22070 83.6.212.70 (20 Jun 2006 03:05:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jun 2006 03:05:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0625-1, 2006-06-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:271093
Ukryj nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:44975b82.11502800@news.tpi.pl...
> On Mon, 19 Jun 2006 19:59:15 +0200, "Dominik Jan Domin"
> <d...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>>A przed mizeria czy czym takim MYJĘ deskę. Ale używam tej samej.
>
> Jak mizeria na obiad za pol godziny - nie ma sprawy, ilosc bakterii
> nie jest istotna, normalny czlowiek sobie powinien z tym poradzic.
> Gorzej jak obiad ma byc za cztery godzinuy - bakterie moga sie w
> mizerii namnozyc. W takim przypadku ja bym te deske wrzatkiem dobrze
> oblal i sola przetarl - w sumie czynnosci elementarne w kuchni. A jak
> sie robi duzo zarcia to latwiej miec dwie deski jak w kolko wyparzac
> jedna.
>
> A kto pamieta ze napoczety kawalek kielbasy przed odwieszeniem do
> magazynu nalezy obsmazyc albo zasmarowac maslem czy snalcem i obtoczyc
> w soli? Bo ja potrafilem w garnku zanurzonym w jeziorze swieze mieso
> dwa dni utrzymac a wedline to do trzech dni na kilu pod kalenica
> namiotu... Stara harcerska szkola kwatermistrzostwa.
>
> --
> Darek
Z mizerią nie jest tak źle, najwyżej sokiem podejdzie - czyli śmietana musi
być bardzo gęsta i kwaśna. Czosnek siekany w mizerii hamuje wszelkie procesy
bakteryjne na parę godzin, chyba, ze ktoś na bazie mizerii zrobi surówkę i
doda owoce, czy warzywa z dużą ilościa cukru, lub sam cukier. Wtedy lepiej
mizerię robić z sosem octowo-oliwnym, niż śmietaną. Zresztą tylko jakieś
przypadki powodują wydłużenie czasu oczekiwania na podanie na stół - np.
późnejszy powrót taty. W takim przypadku miskę (salaterkę) z mizeria trzeba
owinąć folią i włożyć do chłodziarki.
|