Data: 2004-08-03 13:06:33
Temat: Re: Burek (Chorwacja) (P)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
a co do ciasta i burkopodobnych...takim czyms podobnym jest niejaka
banica...wklejam fragmenty wypwoiedzi sprzed hohohoho lat tutaj na forum
Ciasto znalezione wygladalo tak
". Ciasto: Z 50dag mąki pszennej, 10 łyżek letniej wody, 1
łyżeczki octu lub 1łyżki soku z cytryny i soli wyrobić gładkie
twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i
odstawić na 30minut w ciepłe miejsce......Okrągłą formę wysmarować masłem. 6
łyżek masła stopić.
Pierwszą bułeczkę rozwałkować najcieniej jak się da na przezroczyście.
Nałożyć na to 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie na
blasze (a może świetnie do tego nadać się prodiż) zaczynając od
środka. I tak kolejne 3 dokleić. Powstałego ślimaka polać
stopionym masłem i pieczemy w 200c nagrzanych uprzednio przez około
40min......"
wykonala je Oshin i dodala komentarz
"przepis wyprobowalismy i ... :))))))
do ciasta trzeba dodac wiecej wody, inaczej nie ma mowy, zeby sie zwiazalo
ciasto jest z gatunku 'biedny bulgarski pasterz' ale to widac juz z
przepisu"
ten przepis wtedy mial farsz z fety....:)
Grzebiac na forach francuskich znalazlam bardzo podobne przepisy na
ciasto...
Chorwaci kupuja ciasto naczesciej
Bulgarzy tez...
agataw
|