Data: 2004-08-03 12:14:02
Temat: Re: Burek (Chorwacja)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Krzyhoo <k...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cenuel$188q$...@n...mm.pl...
> Proszę sz.grupowicza znajacego j. chorwacki o przekład na "nasze"
> Jak sobie przypomne obzarstwo tym specjalem, to sline mam do kolan!
> KK
>
> BUREK
> POTREBNO:
> tijesto za savijaču
> 500 g mljevene govedine
> 250 grama mljevene svinjetine
> 1 glavica luka (kapule)
> 1 žličica papra
> sol
> ulje
>
> NACIN PRIPREME:
> Sitno isjeckani luk dobro izmijeąajte sa posoljenim i popaprenim mesom.
> Tijesto razvucite u tanke kore, poprskajte ih uljem te ravnomjerno
> rasporedite smjesu i zavijte savijaču. Stavite u zamaąćenu posudu i pecite
u
> pećnici.
500gr mielonej wieprzowiny i wolowiny, 1 glowka cebuli, 1 lyzeczka pieprzu,
sol i olej....ciasto ;) (jesli znasz burka to wiesz ze to takie ciasto
bardzo cienkie, rozwarstwiajace przypominajace fillo...za chwile poszukam
moze znajde przepis na ciasto po polsku bo mialam gdzies
drobno posiekac cebule, zmieszac z posolonym i popieprzonym miesem. Ciasto
rozwalkowac na cienka warstwe....posmarowac olejem (rownomiernie), rozlozyc
mieso i zawinac jak strudel....Wlozyc do natluszczonego naczynia i
piec....:)))
agataw
|