Data: 2009-08-28 12:45:44
Temat: Re: CZULENT
Od: "Slavinka" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
>
> Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
> świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
> mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
> rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
> bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
> to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
> nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
> kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
> czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
> piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
> duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
> czulent).
>
> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
|