Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: "Monika" <m...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cackanie z cukinią ;)
Date: Tue, 18 Jul 2006 20:57:35 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 51
Sender: k...@g...eranet.pl
Message-ID: <e9jb1o$5kj$1@news.wp.pl>
References: <e9j4i8$cll$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: gp1.eranet.pl
X-Trace: news.wp.pl 1153249147 5779 213.158.197.37 (18 Jul 2006 18:59:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jul 2006 18:59:07 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273463
Ukryj nagłówki
> Co ciekawego robicie z cukinii?
> Robiłam juz z niej placki z ziemniakami i bez ziemniaków, cukinię
> faszerowaną różnymi rzeczami, cukinię grilowaną, cukinię obsmażaną na
> oleju sezamowym (niebo w gębie), cukiniowe roladki z serem, dawałam
> cukinię do sałatek i na surowo i grilowaną/obsmażaną, jadłam ją z
> majonezem, dawałam do zup, robiłam zapiekanki .
>
> Co jeszcze można z niej wyczarować? Bo cukinia śliczna a ja jak zwykle jej
> nie syta. Na dodatek w lodówce kolejna porcja cukinii czeka na pożarcie.
> Tak myślałam że poplastruję, obsmażę szybko na oleju sezamowym, dodam
> fety, suszonych pomidorów, oliwek i okraszę octem balsamicznym, oliwą i
> Kolendą.
> Smaczne, "ale to już było".
>
> Co by tu jej innego zrobić?
>
> (A co jecie na kolację?Bo ja już głupieję, jak ten osioł co mu w żłoby
> dano - za dużo dobrego na raz.;/)
>
Witam
Moja rodzinka zajada się placuszkami z cukinii, oto przepis :
-30dkg mąki,
- 3 jaja,
- 1,5 szkl. mleka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50dkg cukini,
- 1 pęczek dymki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 por (pokrojony w plasterki),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Zetrzeć na tarce (duże oczka) cukinię, posolić ją i po 0,5 godz. odcisnąc z
niej wodę.
Przygotować ciasto, dodać pokrojona dymkę, koperek, por, cukinię i
przyprawy.
Smażyc placuszki na złoty kolor, najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z sosem
pomidorowym wlasnej roboty.
Moje dzieci uwielbiają tez takie danie: cukinia pokrojona na grube plastry,
zanurzona w cieście naleśnikowym. Krążki smażymy na zloty kolor.
Smacznego :-)
Monika
P.S. czy moge prosić o przepis na cukinie z majonezem?
|