Data: 2006-07-18 18:57:35
Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Monika" <m...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Co ciekawego robicie z cukinii?
> Robiłam juz z niej placki z ziemniakami i bez ziemniaków, cukinię
> faszerowaną różnymi rzeczami, cukinię grilowaną, cukinię obsmażaną na
> oleju sezamowym (niebo w gębie), cukiniowe roladki z serem, dawałam
> cukinię do sałatek i na surowo i grilowaną/obsmażaną, jadłam ją z
> majonezem, dawałam do zup, robiłam zapiekanki .
>
> Co jeszcze można z niej wyczarować? Bo cukinia śliczna a ja jak zwykle jej
> nie syta. Na dodatek w lodówce kolejna porcja cukinii czeka na pożarcie.
> Tak myślałam że poplastruję, obsmażę szybko na oleju sezamowym, dodam
> fety, suszonych pomidorów, oliwek i okraszę octem balsamicznym, oliwą i
> Kolendą.
> Smaczne, "ale to już było".
>
> Co by tu jej innego zrobić?
>
> (A co jecie na kolację?Bo ja już głupieję, jak ten osioł co mu w żłoby
> dano - za dużo dobrego na raz.;/)
>
Witam
Moja rodzinka zajada się placuszkami z cukinii, oto przepis :
-30dkg mąki,
- 3 jaja,
- 1,5 szkl. mleka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50dkg cukini,
- 1 pęczek dymki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 por (pokrojony w plasterki),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Zetrzeć na tarce (duże oczka) cukinię, posolić ją i po 0,5 godz. odcisnąc z
niej wodę.
Przygotować ciasto, dodać pokrojona dymkę, koperek, por, cukinię i
przyprawy.
Smażyc placuszki na złoty kolor, najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z sosem
pomidorowym wlasnej roboty.
Moje dzieci uwielbiają tez takie danie: cukinia pokrojona na grube plastry,
zanurzona w cieście naleśnikowym. Krążki smażymy na zloty kolor.
Smacznego :-)
Monika
P.S. czy moge prosić o przepis na cukinie z majonezem?
|