Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cebula... Marynowana???
Date: Mon, 28 Aug 2006 03:06:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <ectfkl$7ub$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ecsh29$2dh$1@news.onet.pl> <HUqIg.1024$4O4.767@trnddc02>
NNTP-Posting-Host: abcc104.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1156727257 8139 83.6.218.104 (28 Aug 2006 01:07:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Aug 2006 01:07:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0634-2, 2006-08-24), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276684
Ukryj nagłówki
"eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote in message
news:HUqIg.1024$4O4.767@trnddc02...
> "San.Francisco" <s...@s...vp.pl> wrote in
> message news:ecsh29$2dh$1@news.onet.pl...
>> Ostatnio jadlem rewelacyjny (!!!) przysmak w restauracji armenskiej.
>> Mianowicie do super szaszlykow - jako przystawka, podano cebule, ale
>> nie zwykla, chyba marynowana. Byla pokrojona b. cieniutko w prążki, czymś
>> nasączona,
>> ale w ogołe nie ostra! Nie było czuć zapachu cebuli, przy tym byla b.
>> delikatna i soczysta.
>> Po prostu pyszna, dla osoby, ktora cebuli surowej nie znosi.
>> Po zjedzeniu dosc sporej jej ilosci rowniez nie bylo czuc, ze jadlo sie
>> cebule ;)
>> Wie ktos moze, jak zrobic taka cebule?
>
> Mozna to zrobic np tak. Nie wien, czy to ten sam smak "armenski" ale
> ponizszy sposob egzystuje w wielu kuchniach azjatyckich i latynoskich.
> Pokroic cebule wedle uznania - najlepiej biala cebule (tzn. z taka bialymi
> lupinkami) wrzucic do sloika, zalac ciepla przegotowana woda z dodatkiem
> soli (lyzeczka na szklanke) i postawic na sloncu na jeden-dwa dni. Mozna
> dodac przypraw (pieprz, kolendra, etc., cala papryczka chile) i/albo
> wkroic troche surowej marchwi. Po czym wode wylac (calosc troszeczke
> zacznie fermentowac - tak byc powinno), zalac octem, poczekac pare dni i
> zjesc (sloik powinien byc przykryty folia lub niezbyt szczelna zakretka
> ale powinien stac w cieplym miejscu.)
> Zamiast uzywac duzych cebul lepiej uzyc malych cebulek "perlowych."
>
Wystarczy zblanszować, zalać standardową zalewą octową i zapasteryzować.
Najlepszą cebulą jest cebula marynowana z grzybami.
|