Data: 2010-04-17 03:20:08
Temat: Re: Cebulka do rosołu
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik jerzyn napisał:
> Gotując rosół tak pod koniec wrzucam "opaloną" na gazie cebulkę, gdzieś tez
> czytałem o opsmazeniu przekrojonej na połowę cebulki na patelni, macie
> jakieś inne doświadczenia ?
Z dwojga złego lepsza patelnia. Oryginalnie to się cebulę opalało na
płycie kuchennej - albo opalanej drewnem albo węglem po dobrym
przepaleniu tego węgla (żeby żar był ale żeby już nie smoliło).
Opalanie na gazie (zwłaszcza na gazie ziemnym nawanianym merkaptanami)
prowadzi do prześmiardnięcia cebuli tymi merkaptanami. Paskudny zapach,
patelnia chociaż częściowo od niego izoluje.
--
Darek
|