Data: 2016-04-20 09:41:17
Temat: Re: Chałwa - zrób to sam
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 19.04.2016 o 23:43, Jarosław Sokołowski pisze:
> Chałwa to dla mnie jedna z tych rzeczy, co w nich na smak wpływa
> najbardziej 'genius loci'. Niekoniecznie powzięty osobiście -- och,
> jak ktoś skądeś przywiezie, z pakunków odwinie, nożem pokroi, na stół
> położy i opowiadać zacznie, to to jest własnie to. Nigdy by mi do
> głowy nie przyszło, by coś takiego samemu robić.
Dla mnie chałwa to przede wszystkim wspomnienie z dzieciństwa. Mój
ulubiony wtedy smakołyk. Chyba grecka za PRL do nas trafiła? Pamiętam,
że była w puszkach z dziwnymi napisami.
Potem zaczęły pojawiać się w sklepach różne dziwne "bloki chałwowe" (jak
i czekoladowe itp.) i raczej to mi się kojarzy z domową produkcją zastępczą.
Ewa
|