Data: 2005-08-12 08:59:02
Temat: Re: Cheb - temperatora pieczenia?
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Pytanie jest więc następujące: co mam robić? Jak w przepisie jest 250oC,
> to dać 180oC? Drugi wypiek z gotowej mieszanki prawdopodobnie zrobię w
> tej temperaturze, ale co z innymi przepisami? A może ma ktoś inny
> pomysł, co może być nie tak?
1. Wylacz termoobieg
2. Zacznij piec w temp. znacznie nizszej (nawet 150st lub mniej) i
podkrec do temp pow. 200st dopiero jak zobaczysz ze dodatkowo wyrosl
i ze juz sie troche zaskorupil
3. Jak i to nie pomoze, to wstaw miske z woda, jak radzila
przedpiszczyni
4. Uzywaj mniej maki razowej a wiecej przennej
5. Uzywaj mniej dodatkow typu pestki, orzechy, etc.
Oczywisie z ww. potzrebne wybrac, niepotrzebne skreslic.
Krolewna Fiona robi taki pyszny chlebek, przepis byl wlasnie tutaj pod
haslem hlebek Fiony.
Probowalem robic w/g Jej swiatlych wskazowek, ale pare razy sie nie
udalo. Zaczelem kombinowac i okazalo sie, ze zaczelo wychodzic po
wprowadzeniu ww. "usprawnien". Tak wogole Krolewnie wychodzi zawsze,
wiec nie wiem, ale pewnie tu wlasnie jest roznica pomiedzy mistrzem a
rzemieslnikiem :( znaczy pomiedzy Krolewna a starym ogrem ;)
Pozdr.,
Shrek
|