Data: 2007-09-17 22:27:02
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewaja
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fcmu6m$ied$2@atlantis.news.tpi.pl...
>> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>>> Le lundi 17 septembre 2007 a 23:30:06, dans
> <fcmrr3$5ma$1@mx1.internetia.pl> vous écriviez :
>>>> Witam!
>>>> Zaczynaja mi sie czerwienic na krzewie chili, chcialbym je wpakowac do
>>>> sloja - cos w stylu piripiri- jak sie do tego zabrac?
>>>> Mozecie podac jakies sprawdzone przepisy i proporcje czy po prostu robi
> sie
>>>> to w taki sam sposob jak papryke konserwowa?
>>> Nie wiem jak sie robi papryke konserwowa (w czasach kiedy mieszkalam w
>>> w okolicach papryki konserwowej to jakos nie lubilam), ale...
>>>
>>> - jezeli papryczki wsadzisz do octu, to dojda do porzadnej ostrosci,
>>> nastepnie sie zatrzymaja
>>>
>>> - jezeli papryczki wlozysz do oleju, to ostrosc chili bedzie
>>> postepowac wolniej - ale w sposob wlasciwie nieograniczony. W moich
>>> sloiczkach (konserwy z poprzedniego roku) chili tego typu uzywam w
>>> proporcjach 2 krople / kilogram potrawy.
>>>
>>> ps. W moich konserwach z chili wyjmuje pestki. Szczegolnie z tych w
>>> oleju.
>>>
>>>
>>>
>>> Ewcia
>>>
>> W zeszłym roku zrobiłam leczo w słojach, a do każdego dodałam jeden
>> strączek chili własnej uprawy. Hmmm - dwa słoiki leczo zjedliśmy, a do
>> reszty ani przystąp, takie ostre :-) Trzeba będzie chyba rozmnożyć innym
>> leczo...
>
> Pić czerwone wytrawne - Egri Bikaver.
>
>
>
To chyba spróbuję z własnego wyrobu wiśniowym półwytrawnym, jeśli
jeszcze jest, bo nie mam pewności ;-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|