Data: 2007-09-30 12:52:02
Temat: Re: Chleb na youtube
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:fdo42d$fau$1@inews.gazeta.pl...
> Jest to przepis bardzo zbliżony do przepisu, z którego korzystam. Nie
jestem
> MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis - zmodyfikowałam to, co dostałam
od
> kuzynki. Chleba też się nie wyrabia /tylko chwilę miesza, żeby usunąć
> dwutlenek węgla wyprodukowany przez drożdże - dzięki czemu mogę posmarować
> masłem chleb, a nie deskę do krojenia podłożoną pod kromkę ;-) - nie ma
tak
> wielkich dziur/, dodaje się więcej drożdży /ale w przepisie z youtube
chleb
> ma rosnąć aż 12-18 godzin, więc drożdży po namnożeniu jest pewnie tyle
samo,
> co w przepisie, z którego korzystam/, a chleb piekę w piekarniku w
> blaszkach - keksówkach. Poza tym dodaję do chleba różne "śmieciuchy",
które
> dodają mu "tego czegoś".
>
> Ale MB nigdy-przenigdy nie spróbowałaby przepisu firmowanego moim skromnym
> ;-) podpisem. Muszę zmienić nick i wysłać film na youtube ;-)
>
> Ania
W Polsce w zasadzie następuje dwukrotne przerobienie rosnącego ciasta,
ale spotkałem przed laty w pociągu kobietę, która pracowała w Usiech w
piekarni i tam ze zdumieniem dowiedziała się o trzykrotnym przerabianiu -
poczęstowany zostałem kromką takiego pieczonego już w Polsce pszennego
chleba - tylko raz jadłem takie ciasto - wypracowane przez siebie - ale były
to pączki - zgniecione w dloni wracały do swojej pierwotnej postaci.
To przerabianie powoduje, że struktura chleba jest mikropęcherzykowa,
chleb jest jednorodny i elastyczny, a przy tym sprężysty.
|