Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb - pierwsze koty za płoty Re: Chleb - pierwsze koty za płoty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb - pierwsze koty za płoty

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
Date: Wed, 19 Sep 2007 16:24:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <fcrbgb$a3q$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fcr8io$2csp$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abca119.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190211916 10362 83.6.216.119 (19 Sep 2007 14:25:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Sep 2007 14:25:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000775-2, 2007-09-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301947
Ukryj nagłówki


"Yarael Poof" <m...@p...USUNTOonet.pl> wrote in message
news:fcr8io$2csp$1@opal.icpnet.pl...
> Witam.
> Nie kupiłem jeszcze maszyny do chleba, ale skorzystałem z przepis
> Panslavisty z zeszłego tygodnia który podpowiedział mi w pytaniu o
maszynę.
> Ugniatałem więc ręcznie a piekłem w zwykłym elektrycznym piekarniku z
> termoobiegiem. Chleb wyszedł, ale nie jestem do końca zadowolony. Wyrósł
> ładnie, ale ma dwie wady:
> a) jest mimo wszystko za bardzo zbity, zbyt "mięsisty" (robiłem na
> drożdżach w proszku oetkera, może dlatego?)
> b) z podaną ilościa soli trochę za słony, co ciekawe nie tyle sam chleb
> co skórka
> c) skórka jest jak najbardziej jadalna ale bardzo twarda.
>
> Co mogłem zrobić nie tak? Za szybko do pieca? Za późno? Za mało
> ugnieciony? Bo poza tym smak miał fajny, wszyscy w domu zachwyceni no i
> strasznie syty (z 80dkg mąki wyszedl mi chleb 1.2 kilo - tak powinno
> być?). Normalnie mój syn potrafi wciagnąć (12 lat) pół sklepowego
> chleba, tu machnął taki jeden kawałek powiedzmy ze 2cm grubości i miał
> dosyć.
>
> Maciej

Ja stosuję sól kamienną - ma więcej minerałów, a jest organoleptycznie
"mniej słona".
Drożdże zwykłe - świeże, trzeba dać mu wyrosnąć po wyrobieniu, można
wyrabiać do trzech razy - pęcherzyki w chlebie będą mniejsze, a chleb
bardziej elastyczny. Na koniec podgrzewam piekarnik i wstawiam w foremkach
chleb do wyrośnięcia spryskując go po wierzchu wodą, aż jest mokry. Gdy
wyrośnie około 3-4cm ponad krawędzie foremki włączam termoobieg na 160°C i
piekę około 40 min. Później obracam foremki drugim końcem do wentylatora i
podnoszę temperaturę do 180°C na 10 min.
Wykładam na blat i spryskuje go wodą, później obracam spryskuję jeszcze
raz wodą i zostawiam do ostygnięcia. Jako tłuszcz uzywam olej
słonecznikowy - chleb wychodzi bardziej elastyczny. Może zamieszczę gdzieś
zdjęcie - robię go w aluminiowych starych keksówkach - robiłem wcześniej w
dużej płaskiej blasze, ale aby się zmieścił w chlebaku musiałem przekroić go
wzdłuż - szybciej obsychał. Stąd keksówki stały się idealną foremką do moich
celów - więcej skórki - w końcu najlepszej z chleba.
Generalnie drożdże najlepiej żyją w temp. 21 do 25°C - czyli jest to
optymalna temperatura do wyrastania ciasta.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.09 Panslavista
19.09 Yarael Poof
19.09 Yarael Poof
19.09 itzhak
19.09 Panslavista
19.09 Jacek Popławski
19.09 Yarael Poof
19.09 Grzegorz Janoszka
19.09 Panslavista
19.09 Yarael Poof
19.09 Panslavista
19.09 czeremcha
19.09 Yarael Poof
19.09 Panslavista
20.09 Yarael Poof
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem