Data: 2007-09-19 15:56:41
Temat: Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
Od: Yarael Poof <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
>
> Wykładam na blat i spryskuje go wodą, później obracam spryskuję jeszcze
> raz wodą i zostawiam do ostygnięcia. Jako tłuszcz uzywam olej
> słonecznikowy - chleb wychodzi bardziej elastyczny. Może zamieszczę gdzieś
> zdjęcie - robię go w aluminiowych starych keksówkach - robiłem wcześniej w
> dużej płaskiej blasze, ale aby się zmieścił w chlebaku musiałem przekroić go
> wzdłuż - szybciej obsychał. Stąd keksówki stały się idealną foremką do moich
> celów - więcej skórki - w końcu najlepszej z chleba.
No właśnie ja nie chciałem takich "pudełkowych", tylko taki normalny,
okrągły chleb.
Wyszło mi coś takiego:
http://www.malew.user.icpnet.pl/chleb1.jpg - to chleb w całej okazałości
http://www.malew.user.icpnet.pl/chleb2.jpg - a tak w przekroju.
Jeszcze jedna rzecz - mimo nacięcia, chleb i tak trochę za mocno
"rozsadziło".
Teraz się zastanawiam czy nie zrobiłem zbyt gęstego ciasta - jaką
powinno mieć konsystencje? Na fotkach z wątku "angielski chleb" widzę,
że to ciasto jest bardzo miękkie, może nie lejące, ale miekkie, a mnie
wyszło niemalże jak na pizze, takie do wałkowania.
Maciej
|