Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsb.icpnet.pl!not-for-mail
From: Yarael Poof <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
Date: Wed, 19 Sep 2007 17:56:41 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 24
Message-ID: <fcrgr9$2j7q$1@opal.icpnet.pl>
References: <fcr8io$2csp$1@opal.icpnet.pl> <fcrbgb$a3q$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c183-204.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1190217385 85242 85.221.183.204 (19 Sep 2007 15:56:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Sep 2007 15:56:25 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fcrbgb$a3q$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301956
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
>
> Wykładam na blat i spryskuje go wodą, później obracam spryskuję jeszcze
> raz wodą i zostawiam do ostygnięcia. Jako tłuszcz uzywam olej
> słonecznikowy - chleb wychodzi bardziej elastyczny. Może zamieszczę gdzieś
> zdjęcie - robię go w aluminiowych starych keksówkach - robiłem wcześniej w
> dużej płaskiej blasze, ale aby się zmieścił w chlebaku musiałem przekroić go
> wzdłuż - szybciej obsychał. Stąd keksówki stały się idealną foremką do moich
> celów - więcej skórki - w końcu najlepszej z chleba.
No właśnie ja nie chciałem takich "pudełkowych", tylko taki normalny,
okrągły chleb.
Wyszło mi coś takiego:
http://www.malew.user.icpnet.pl/chleb1.jpg - to chleb w całej okazałości
http://www.malew.user.icpnet.pl/chleb2.jpg - a tak w przekroju.
Jeszcze jedna rzecz - mimo nacięcia, chleb i tak trochę za mocno
"rozsadziło".
Teraz się zastanawiam czy nie zrobiłem zbyt gęstego ciasta - jaką
powinno mieć konsystencje? Na fotkach z wątku "angielski chleb" widzę,
że to ciasto jest bardzo miękkie, może nie lejące, ale miekkie, a mnie
wyszło niemalże jak na pizze, takie do wałkowania.
Maciej
|