Data: 2007-09-20 10:58:57
Temat: Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 20 Wrz, 10:57, "MONI|<A" wrote:
> > Rzucam:http://tnij.org/chleb-czer-
> >Thx :)
> >U mnie link działa, ale skróciłam go dla potomnych
> >http://tiny.pl/1trd
> a ja nawet tu nie widzę tego przepisu :-(
No to proszę:
[quote]
(Na)Leśnik <n...@n...lubi.spamu.pl> napisał(a):
> No to się pochwal owym przepisem.
No to się chwalę:
1 kg mąki pszennej i ok. 20 dag żytniej /np. razowej/ wsypać do miski.
Zrobić dołek, da którego wkruszyć 100 g świeżych drożdży. Posypać
łyżeczką cukru, zalać ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić, aż
drożdże "ruszą".
Następnie dodać 3 łyżeczki soli i ok. 3 szklanki dodatków /otręby
pszenne i
owsiane, płatki kukurydziane, owsiane, jęczmienne, pestki
słonecznika/.
Dodać ciepłej wody ok. 3 szklanki - tyle, by powstało gęste ciasto,
które
jednak da się wyrabiać drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy
podwoi objętość, przemieszać i znów odstawić. Po ponownym wyrośnięciu
i
przemieszaniu włożyć ciasto do dwóch foremek - keksówek /sporych/.
Wyrównać powierzchnię mokrą ręką /i to jest jedyny moment, kiedy
wsadza się do ciasta łapska/. Piec w temp. 190 st. przez 1 godz. 50
min.
Część wody można zastąpić mlekiem albo maślanką. Można do ciasta dodać
kminek, namoczoną soję, podsmażoną cebulkę - co kto lubi.
"Kupnego" chleba praktycznie nie jadamy.
Ania
[/quote]
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|