Data: 2013-11-15 19:46:53
Temat: Re: Chleb razowy
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1fwcrl2netk8h.1pver6snqbnmz$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 15 Nov 2013 16:14:03 +0100, Stefan napisał(a):
>
>> zwróciliście uwagę na temperaturę początkową wypieku?
>
> "(...)Piece są nagrzewane do temperatury ok. 320 stopni Celsiusza po czym
> następuję wyłączenie i temperatura spada przez ok. 6 godzin do 100 st.
> C.(...)"
>
> Żadne halo, po prostu naśladują proces wypieku w zwykłym tradycyjnym piecu
> chlebowym, w którym najpierw rozpalano, nagrzewano, po czym dokładnie
> wymiatano żar i kiedy włożona gazeta czy kawałek papieru lub słomy nie
> zajmowały się, lecz brązowiały od temperatury, wkładano wyrośnięte
> bochny -
> i tak się piekły, a piec wystygał powoli. Po czym otwierano piec i
> wyjmowano chleb.
Zgadza się zgadza, widywałem to własnoocznie a jak byłem większy to nawet
dopuszczano mnie do wymiatania żaru, a własnodupnie przekonałem się, że
dzieży w której Ciotka robiła ciasto chlebowe nigdy się nie myje (w potoku)!
A mój przyjaciel w takim chlebowym piecu, dobrze rozpalonym piecze
prosiaczki, baranki..... mniam, ta skóreczka... do tego dobrze dostała 2
letnia miodóweczka na własnym spirytusie, gitara i śpiew przyjaciół...
szkoda, że wątroba już nie taaaaaa.
pozdr
Stefan
|