Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb razowy Re: Chleb razowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb razowy

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeds.phibee-telecom.net!zen.net.uk!dedekin
d.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Chleb razowy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <l5csvq$cig$1@mx1.internetia.pl> <l5ctuk$f5l$...@m...internetia.pl >
<l5d8rm$95r$1@dont-email.me> <8...@4...com>
<527a8051$0$2301$65785112@news.neostrada.pl>
<527a9ea3$0$2184$65785112@news .neostrada.pl>
<l5ec5q$ec6$1@dont-email.me> <527abba3$0$2298$65785112@news.
neostrada.pl> <l5g3d7$6tl$1@mx1.internetia.pl> <527b9ec2$0$2176$65785112@
news.neostrada.pl> <l5g9d3$ufq$2@dont-email.me> <l5gbbb$1cj$1@mx1.
internetia.pl> <l5h19p$2r6$1@dont-email.me> <l63ief$bgb$1@dont-email.me>
< 5285e2f0$0$2289$65785112@news.neostrada.pl>
<l652sl$hfb$...@m...internetia.pl > <l653h1$lh$3@dont-email.me>
<l655g2$pc6$1@mx1.internetia.pl> <l65do0$8dh$1@node2.news.atman.pl>
<1fwcrl2netk8h.1pver6snqbnmz$.dlg@40tude.net>
<l65q6u$evo$1@node1.news.atman.pl>
Date: Fri, 15 Nov 2013 22:21:58 +0100
Message-ID: <1w3krnuy0hmjk.18o4v66yh8ru1$.dlg@40tude.net>
Lines: 54
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.19.207
X-Trace: 1384550521 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2283 178.43.19.207:4157
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353220
Ukryj nagłówki

Dnia Fri, 15 Nov 2013 19:46:53 +0100, Stefan napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1fwcrl2netk8h.1pver6snqbnmz$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 15 Nov 2013 16:14:03 +0100, Stefan napisał(a):
>>
>>> zwróciliście uwagę na temperaturę początkową wypieku?
>>
>> "(...)Piece są nagrzewane do temperatury ok. 320 stopni Celsiusza po czym
>> następuję wyłączenie i temperatura spada przez ok. 6 godzin do 100 st.
>> C.(...)"
>>
>> Żadne halo, po prostu naśladują proces wypieku w zwykłym tradycyjnym piecu
>> chlebowym, w którym najpierw rozpalano, nagrzewano, po czym dokładnie
>> wymiatano żar i kiedy włożona gazeta czy kawałek papieru lub słomy nie
>> zajmowały się, lecz brązowiały od temperatury, wkładano wyrośnięte
>> bochny -
>> i tak się piekły, a piec wystygał powoli. Po czym otwierano piec i
>> wyjmowano chleb.
> Zgadza się zgadza, widywałem to własnoocznie a jak byłem większy to nawet
> dopuszczano mnie do wymiatania żaru,


Mnie nie dopuszczała babcia, oj nie, bo gorące, a ja tylko na wakacje u
babci bywałam, więc nieprzywykła byłam i nieobyta - jakbym tak się
oparzyła, no to mama by jej dała, oj dała ;-)
Ale za to się napatrzyłam i potem tego chleba z robionym amsłen najadłam.
Do dziś jak zamknę oczy, widzę babci kredens i tam na dole osełka masła i
ten chleb obok siebie leżące... Pachniało chlebem całe wnętrze kredensu.
nawet po latach, kiedy babci już nie było.

> a własnodupnie przekonałem się, że
> dzieży w której Ciotka robiła ciasto chlebowe nigdy się nie myje (w potoku)!

No, nie myło się, bo w niej zawsze resztki ciasta były, przykryte starannie
- zakwas czyniąc, ten co to teraz się w lodówkach pieczołowicie
(zdecydowanie zbyt pieczołowicie) dokarmia i pielęgnuje :-)

A jak której gospodyni dzieżę kto wymył, to jakby rękę jej uciął - wstyd
było biegać do sąsiadki na pożyczki po zakwas na chleb, bo znaczyło, ze zła
gospodyni, skoro dzieżę umyła :-)

> A mój przyjaciel w takim chlebowym piecu, dobrze rozpalonym piecze
> prosiaczki, baranki..... mniam, ta skóreczka... do tego dobrze dostała 2
> letnia miodóweczka na własnym spirytusie, gitara i śpiew przyjaciół...
> szkoda, że wątroba już nie taaaaaa.

Przestań! (łykam ślinkę...)
:-)


--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.11 Ikselka
15.11 piecia aka dracorp
15.11 piecia aka dracorp
15.11 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem