Data: 2016-03-31 20:52:34
Temat: Re: Chleb upieczony w garnku
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 31 Mar 2016 09:25:30 -0500, Pszemol napisał(a):
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Wed, 30 Mar 2016 19:51:26 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>>> news:nch59u$pp2$1@dont-email.me...
>>>> Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>>> Teraz ciasto zrobiłem według zupełnie innego, starego składu
>>>>> (z większą ilością soli, z gęstym słodem jęczmiennym i czarnuszką)
>>>>> ale zamierzam upiec go metodą garnkową :-)
>>>>> Jak wyjdzie dobrze to opiszę tutaj więcej szczegółów.
>>>>
>>>> Tak wygląda #4 po upieczeniu 30+30 minut w 400F:
>>>> http://voila.pl/351/gd61w/
>>>> Na razie jeszcze go nie rozkroiłem, stygnie :-)
>>>> Wyrósł chyba trochę lepiej niż #2 (pita bread) zrobiony na zapomnianym
>>>> cieście rosnącym 24 godz :-) ale nie jest też taką bardzo puszystą, za
>>>> bardzo napompowaną bułą jak te na zakwasie od kolegi albo na drożdżach...
>>>
>>> Upiekłem dwa nowe chleby w świąteczny weekend
>>> i jeszcze jeden wczoraj - z całą pewnością metoda
>>> z garnkiem żeliwnym jest bardzo udana i tak będę
>>> teraz swoje chleby piekł. Sprawdzona, pewna metoda!
>>
>> Niegdyś pieczono w kamionkowych formach - ja tak piekę dziś baby. Istne
>> cudo!
>
> Jak taka forma kanionkowa wygląda? Czy ma dofasowaną szczelnie przykrywkę?
A po cholerę przykrywka do chleba??
|