Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Netusia <n...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chwalę - bułeczki z borówkami [P]
Date: Sat, 05 Jul 2003 16:03:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <be3vds$7fl$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3...@p...onet.pl> <be6i7r$qg$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.22.206
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1057413722 2871 195.116.22.206 (5 Jul 2003 14:02:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Jul 2003 14:02:02 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162973
Ukryj nagłówki
Nell wrote:
> Moja pierwsza była jak dwie pięści i nie mogłam w niej znaleźć farszu!!
> Naprawdę "ładnuie" wyrosły!! :)
To moje byly roznej wielkosci - najpierw jak jedna piesc, potem jak 2, a
potem... ;-)))
> Ja też stosuję metodę z mąką na ręce :) tylko pytanie czy od wewnątrz
> malowałaś brzegi ciasta mlekiem albo wodą przed sklejeniem (tak jak przy
> francuskim) czy po prostu sklejałaś od razu jak pierogi i potem nadawłaś
> ksztalt bułek?
Ciasto bylo na tyle klejace, ze niczym nie smarowalam. Poza tym buleczek
nie sklejam jak pierogi, ale wszystkie brzegi zbieram w jednym miejscu
(robie taka sakiewke), ugniatam je, zeby nic z nich nie wylecialo, a
potem robie z tego kulke.
> Ja spałaszowałam na kolację i resztę dziś na śniadanko (w sumie chyba z 10
> jak nie więcej ) mniam
Ech, szczesciara. U mnie po godzinie nie zostaje ani kawalek - niewazne
ile zrobie :-(
A teraz biore sie do roboty - robie ciasto (bom chora, wiec odpuszczam
buleczki ;-)), coby mezus lepiej zniosl radosc z tygodniowej "wolnej
chaty" ;-)
Pozdrawiam
Aneta
|