Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Date: Thu, 17 Feb 2005 10:38:16 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 54
Message-ID: <cv1om7$seb$1@inews.gazeta.pl>
References: <s...@o...invalid> <cv1l6g$f7m$1@nemesis.news.tpi.pl>
<s...@o...invalid>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108633095 29131 81.219.100.7 (17 Feb 2005 09:38:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Feb 2005 09:38:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231932
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <a...@b...org.nospam> napisał w wiadomości
news:slrnd18mog.ggp.agnieszka@ogg.invalid...
> Kto: A.L.
> Kiedy: 2005-02-17
> Co:
>
>> Maślane ciastka są tu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis74.html
>> Przetestowane, smaczne.
>
> Dziekuje bardzo! Już też na to patrzyłam, ale nie wiem czy da się w nie
> coś zawinąć.
>
>> Ale co do dodatku jabłka, nie wiem, w jakiej miałoby być formie. W
>> kawałkach? I kiedy się je dodaje do ciastek?
>
> Według marzeń mojego TŻ powinny to być jakby bułki maślane z jabłkiem w
> środku lub takie poduszeczki, kopertki jakby... W każdym bądź razie jabłko
> w kawałku w środku, w podobnej formie jak jabłko w cieście (takie lekko
> rozciapciane i ciepłe, ale jednak ciągle jako tako wyglądające) tylko, że
> w cieście maślanym...
> A wszystko przez te głupie, fińskie reklamy...
A może takie coś:
wziąć białego tłustego twarogu, masła i maki w równych wagowo częściach,
zagnieść ze sobą, rozwałkować na ok pół cm, pociąć na kwadraty, kłaść na to
po kawałku owoca, lub marmoladę, zawinąć jak kto lubi - w pierożek, w
rogalik, upiec w 180 st na złoto, posypać cukrem pudrem.
Albo to:
tylko zamiast margaryny masło dać - raz robiłam i wyszło przepyszne!
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2286.html
Smaczne są tez jabłka na/w cieście francuskim. Ciasto francuskie do słodkich
wypieków kupić mrożone.
Małe jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, i wsypać tam orzechów
pokruszonych i rodzynek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę masła. Poprószyć
cynamonem. Każde jabłko owijać kawałkiem ciasta tak, szmatką, Takie cos
upiec w średnio nagrzanym piekarniku na złoto - trzeba tak wykombinować,
żeby nie zrumieniło się za szybko, tylko żeby jabłko w środku zdążyło się
upiec.
Można tez jabłka podzielić na połówki i zawijać połówki, albo nawet
ćwiartki, ale trzeba pamiętać, żeby dać zawsze wiórek masła i trochę cukru
na jabłko, lub miodu + ew, tą resztę: orzechy, rodzynki, cynamon. Nie trzeba
tez jabłek zawijać, można porobić z tego ciasta takie "tacki" z rantem i
poukładać jabłka na wierzchu, postrugać na to wiórki masła , pocukrzyć - tak
się dużo szybciej piecze.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sowa
|