Data: 2016-10-18 13:41:37
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicy
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 18.10.2016 o 09:24, samya pisze:
>
> Niestety nie mam doswiadczenia z drozdzowymi bezglutenowymi wypiekami,
> ale
> robilam wiele ciast (ucieranych), tart i babeczek z mąk bezglutenowych.
> Wszystkie wychodza dosc "ciezkie".
Kruche wychodzą całkiem nieźle. Niektóre połączenia prawie nie do
odróżnienia od normalnego, zwłaszcza w tarcie, gdzie smak ciasta jest
przygaszony przez nadzienie. Np. właśnie kukurydziana z mąką ryżową.
> Jednak pszenica daje tą lekkość i puszystość, a gluten powoduje dobre
> wiązanie ciasta.
No daje, daje. Wiadomo, że identycznego efektu się nie uzyska. Spróbuję
kiedyś z tą owsianą, dzięki.
Ewa
|