Data: 2006-08-19 13:50:00
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocne - rewelacja!
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" wrote in message news:ec6g9e$ii6$1@proxy.provider.pl...
| Od razu się przyznam, że to nie mój przepis. Podrzuciła mi go koleżanka
| buszująca po forach kulinarnych, więc jeśli jest znany - to trudno - IMO
| wart jest przypomnienia :-). Ciasto, jak na drożdżówkę, robi się
| wyjątkowo prosto, a efekt jest powalający! Należy się zabrać za
| przygotowanie ciasta wieczorem, najlepiej przed pójściem spać ;-).
Ciekawy patent... Przepis od razu skojarzyl mi się z podawanym coś chyba ok.
5 lat temu na grupie przepisem z książki "Szkola Pieczenia Ciast Dr.
Oetker", tylko ten jest nieco "biedniejszy" pod względem doboru składników -
tu mleko tam śmietanka 30%, tu olej tam masło... ilości są identyczne, no
może tam masła jest więcej (nie wiem, jaką objętość zajmuje stopiona kostka
masla)... konsystencja ciasta też jest identyczna - za co przy moim
lenistwie je bardzo lubię ;)
****************
BABKA DROZDZOWA Z RODZYNKAMI
1 opakowanie drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru
200 g letniej smietanki 30%
500 g maki pszennej
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 kropli olejku do ciast o smaku cytrynowym
sol
75 g obranych i zmielonych migdalow
3 jajka
200 g stopionej i schlodzonej margaryny lub masla
150 g rodzynek
bulka tarta
Temperatura pieczenia:
piekarnik elektryczny: 170-200 C (nagrzac piekarnik)
plekarnik z nawiewem: 160-170 C (nie nagrzewac plekarnika)
piekarnik gazowy: pozycja 2 3 (me nagrzewac piekarmka)
Czas pieczenia: ok. 50 min
Drozdze starannie rozmieszac z 1 lyzeczka cukru i smietanka Rozczyn
pozostawic na ok 15 mm w temperaturze pokojowej. Make przesiac do miski do
ucierania, w srodku zrobic wglebienie. Z boku wsypac cukier, cukier
wanillowy, migdaly, dodac aromat, szczypte soli, jajka i tluszcz. Wyrosniete
drozdze wlozyc do wglebienia. Wyrabiac ciasto za pomoca rniksera z koncowka
do zagniatania, najpierw na najnizszych, potem na najwyzszych obrotach przez
ok. 5 min. Wyrobione ciasto przykryc i trzymac w cieplym miejscu tak dlugo
az wyraznie powiekszy swoja objetosc, Wtedy jeszcze raz zagniesc je mikserem
ustawionym na najwyzsze obroty. Rodzynki przebrac, dodac do ciasta i krotko
zagniesc mikserem ustawionym na srednie obroty. Przelozyc ciasto do
natluszczonej i wysypanej bulka tarta formy na babke (o
24 cm), postawic w cieplym miejscu, aby jeszcze raz wyroslo.
Źródło: Książka "Szkola Pieczenia Ciast Dr. Oetker"
******************
Robię te ciasto właśnie już od kilku lat, jest świetne. Składniki
"opcjonalne" czyli migdały, rodzynki, olejek zapachowy daje w zależności od
humoru czy posiadania na stanie, przeważnie też zmniejszam ilość cukru.
Formy babkowej nie posiadam, w tortownicy 24 cm wyrasta prawie "uciekając",
dlatego najlepiej go piec w formie prostokątnej. Ciasto dobrze się daje też
mrozić, co jest nie mniej cenną właściwością przy braku czasu ;)
Z doskoku...
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|