Data: 2001-04-18 17:18:06
Temat: Re: Ciasto karmelowe
Od: "Wojtek L." <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ulla" <U...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:9b6kff$oj0$1@sunsite.icm.edu.pl...
>
> Iwona B. napisał(a) w wiadomoci: <9b54fb$q2f$1@news.onet.pl>...
> >Witam ponownie!
> >Radosnych, slonecznych i pelnych smacznosci Swiat Wielkanocnych dla
> >wszystkich grupowiczow.
>
> Dziękuję i wzajemnie
>
>
> >2. 6 bialek i 30 dag. cukru ubic na sztywno, dodac do tego 12 dag. wiorek
> >kokosowych, 10 dag. orzechow mielonych, 10 dag. orzechow krojonych, 15
dag.
> >prince polo (4 szt.) utartych na tarce o grubych oczkach. Wszystko
> >delikatnie wymieszac, wylozyc na blache z pergaminiem i upiec.
>
> Ile czasu trzeba to piec coby nie przypalić? I w jakiej temperatutrze?
Trudno powiedziec, bo ja robie to na oko. :) 15-20 min, ma byc lekko
zlote.Mozna spokojnie otwierac piekarnik i zerkac.
>
> >0.5 kostki masla, 0.5 kostki margaryny i 3/4 puszki karmelu utrzec na
> >jednolita mase.
> A pół kostki masła nie wystarczy?
> Acha dlaczego ciemny biszkopt i czym ewent. go przyciemnić?
Ja robilam zgodnie z przepisem, choc dalam cala puszke karmelu. Wyszlo
przepyszne. Ciemny biszkopt to biszkopt z kakao. Zrobilam taki:
7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. maki, 1,5 lyzki kakao, 1 lyzeczka proszku do
pieczenia
Bialka ubilam na sztywno z 1/2 szkl. cukru. Zoltka utarlam z 1/2 szkl.
cukru, nastepnie dodalam do tego 2 lyzki wody i 1 lyzke octu. Polaczylam
obie masy, delikatnie mieszajac dodalam make, proszek i kakao.
>
> Przepis bardzo interesujšcy, chyba spróbuję zrobić.
Jest naprawde pyszne!
> ula.
>
>
>
|