Data: 2002-05-09 08:17:54
Temat: Re: Ciasto na zimno (czyli ciasto na lato) P
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Asiunia <j...@p...gda.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> mnie sie kojarzy z blokiem, po wystygnieciu jest twarde czy miekkie?
Mnie tez sie kojarzy z blokiem, ale moim zdaniem 2 margaryny to troche
za duzo.
W moim przepisie na blok jest tylko jedna kostka margaryny lub masla
(pozwole go sobie tu zacytowac):
Blok czekoladowy
1 kostka margaryny lub masla
1/2 szklanki wody lub mleka
1 szklanka cukru
3 lyzki kakao
2 szklanki mleka w proszku,
2,5 szkl. okruchow ciast lub pokruszone herbatniki,
aromat rumowy lub arakowy
bakalie (orzechy, rodzynki, migdaly)
Tluszcz, cukier, wode (lub mleko) podgrzewac, aby sie stopily,
dodac kakao, wymieszac, zostawic, aby masa lekko przestygla.
Dodac mleko w proszku i olejek, wymieszac, rozcierajac, aby nie
bylo grudek. Wsypac grube okruchy ciast i bakalie, wymieszac.
Wlozyc do waskiej dlugiej formy wysmarowanej maslem, wstawic
do lodowki. Po zakrzepnieciu wyjac z formy (okrajac nozem od
bokow formy, a spod mozna podgrzac nad ogniem), kroic w plastry.
Przechowywac zawiniety w pergamin, papier lub folie aluminiowa.
Pozdrawiam
Lilla
|