Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Message-ID: <3...@p...com>
From: Agnieszka <a...@p...com>
X-Mailer: Mozilla 4.71 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto o nazwie "Pijak"
References: <8b8ohu$1k31$1@news.nikoma.de>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 57
Date: Tue, 21 Mar 2000 21:56:50 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.61.213
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953675810 212.160.61.213 (Tue, 21 Mar 2000 22:56:50 MET)
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Mar 2000 22:56:50 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25234
Ukryj nagłówki
"Ewa Z." wrote:
>
> Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
>
> Spod:
>
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru pudru
> 1 szklanka wiorek kokosowych
> 1 szklanka maku
>
> Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
> wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
> zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
> Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
> 200 stopni C.
>
> Masa:
>
> 2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
> 2 lyzki maki pszennej
> 1/2 litra mleka
>
> Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
> gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
> powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
>
> Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
> cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
> szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
> ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
>
> Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
>
> Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
> Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
> kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
> przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
> ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
>
> Zycze smacznego.
Witam!
Znam to ciasto, (jest pyszne), ale pod nazwa "Cycki Murzynki". Na kazdy
biszkopt przed polaniem polewa nalezy wetknac rodzynke. Obojetnie pod
jaka nazwa, ciasto godne jest polecenia.
Agnieszka
________________________________________
Pozdrawia : Agnieszka Korzeniecka-Czaban
e-mail : a...@p...com
: c...@t...bialystok.pl
________________________________________
|