Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer03.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: Ciasto sylwestrowe.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <1c5tvd1ng80ex$.123vgm2hl2uhj$.dlg@40tude.net>
<zo7g715irq9r$.zhwqs0wskb9l$.dlg@40tude.net>
<7...@4...net>
Date: Mon, 30 Dec 2013 01:23:07 +0100
Message-ID: <s8x7h0uhee3i$.xalzwee69an0.dlg@40tude.net>
Lines: 102
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.174.126
X-Trace: 1388362980 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2378 95.49.174.126:57143
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 5236
X-Received-Body-CRC: 1864983944
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353769
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:10:00 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sun, 29 Dec 2013 14:08:35 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Sun, 29 Dec 2013 01:27:39 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> ...właśnie upieczone, trochę trwało precyzyjne wałkowanie i pieczenie po
>>> kolei wszystkich warstw dużych na całą blachę - sześciu, cienkich prawie
>>> jak opłatek. Własnie przekładam je masą maślano-mannową z migdałowym i
>>> pomarańczowym aromatem oraz dżemem. Obciążone grubą drewnianą deską poleży
>>> do Sylwestra, żeby się przegryzło i zwilgotniało. Będzie boskie, MŚK
>>> zachwycony, bo to jego ulubione :-)
>>> No tymbark - niby jakie?
>>> :-)
>>>
>> Narobiłaś mi apetytu :) Można prosić przepis?
>
> Już wstukuję, zdjątka wieczorem, bo muszę sobie na Fotosik wrzucic, bo
> teraz nie mam za bardzo czasu.
>
> Ciasto tymbark.
> ************************
> //tak je nazywam, swego czasu tłumaczyłam, dlaczego - hint: Ciocia Jadzia z
> wizytą w Tymbarku u koleżanki :-)))
>
> Ciasto na 4 warstwy (ja robię z 6):
>
> 1/2 kg mąki krupczatki
> 7 dag miękkiego masła
> 15 dag cukru drobnego
> 1 jajo
> 1 pełna łyżeczka sody
> 1 czubata łyżka miodu
> 5 pełnych łyżek gęstej kwaśnej śmietany
>
> Wszystko zagnieść razem, nie za długo, w razie zbytniej wilgoci podsypać
> mąką, wałkowac cieniutko (3-4 mm), przenieść na wałku na blachę wyłożoną
> papierem do pieczenia, upiec 4 cieniutkie rumiane placki. //polecam papier
> do pieczenia bo ulatwia zdejmowanie ciasta wraz z nim i 2 blachy na zmianę
> - jedna w piekarniku, druga przygotowuje się
>
> Masa:
>
> 2 szklanki mleka
> cukier waniliowy, zapach migdałowy i pomarańczowy //koniecznie ta
> kompozycja
> 4 i pół dużej kopiastej łyżki kaskzi manny błyskawicznej, tej drobniutkiej
> jak grysik
> 20 dag cukru
> 25 dag masła
>
> plus do przełozenia dżem, gęsty jakiś, nie sama pektyna; mogą być też
> powidła, jak najbardziej.
>
> Kaszę wsypać do rondelka, zalać mlekiem, wymieszać, odstawić na 2 godziny
> aż kasza namoknie. Potem mieszając zagotować, dodać cukier, gotować jeszcze
> kilkanaście sekund na małym ogniu - ciągle mieszając.
>
> Odstawić na pół godziny. Do ciepłej kaszy dodać masło, lekko wymieszać
> łyżką, zeby się rozpłynęło w masie. Razem wystudzić do temp. pokojowej,
> czyli aż masło przestanie być płynne - pojawią się jego grudki. /można
> zostawić w kuchni na noc, ale teraz już nie ma czasu, trzeba studzić
> szybciej
>
> Masę włożyć do głębokiej miski, ubić na puch. Dodać wanilię (cukier lub
> łyżkę ekstraktu - ja akurat mam ekstrakt, własnej roboty, polecam), pół
> łyżeczki aromatu pomar. i migd., ubijać dalej, aż masa stanie się
> jednolita. Gdyby się pojawiły widoczne kłaczki/grudki (zwarzenie masy),
> dodać łyżkę miękkiego masła i ubijać. Ewentualnie wstawić masę z naczyniem
> do miski z ciepłą wodą - ale dosłownie na moment, żeby tylko przy ściankach
> naczynia masa zaczęła się rozpływać. I ubijać dalej.
>
> Jeśli mamy 4 warstwy, smarujemy je (lekko dociskając potem nastęoną warstwę
> ciasta) kolejno: masa-dżem-masa, a jeśli 6 warstw, to
> masa-dżem-masa-dżem-masa, zawsze na wierzch idzie ostatnia warstwa ciasta.
>
> Ciasto przykrywamy deską zgodną co do wymiaru z ciastem, sprawdzamy czy
> masa dociśnięta między warstwami, ostrożnie obciążamy wierzch deski np
> książkami, nie za mocno, bo masa i dżem są miękkie jeszcze.
>
> Dobrze byłoby wczesniej opakować ciasto w jakiś pojemnik z pokrywą albo
> folię, co umożliwi parowanie masy i dzięki temu szybsze zwilgotnienie
> warstw, także na wolnych brzegach. Cisato przejdzie wigocią i zapachem z
> masy. To właśnie jest "przegryzanie się" ciasta :-)))
>
> Odstawić ciasto w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny, im dłużej,
> tym jest lepsze, lepiej się kroi i takie tam, więc najlepiej weź się za nie
> zaraz, to na Sylwestra będzie już prawie ok. Placki im cieńsze, tym
> szybciej się przegryzą z masą. Moje mają po wywałkowaniu grubość jakieś 3,
> góra 4 mm, potem nieco rosną.
>
> :-)
>
Bardzo, bardzo dziękuję. Może uda mi się jeszcze na Sylwestra zrobić, jeśli
czas pozwoli. A jeśli nie, to zrobię po, a co tam :) Kusi mnie ten aromat
pomarańczowy :) Może użyję dżemu pomarańczowego? Uwielbiam desery/słodycze
o aromacie i smaku pomarańczy (zwłaszcza połączenie czekolady z
pomarańczą...:))
--
Pozdrawiam,
M.
|