Data: 2013-12-30 01:45:36
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 30 Dec 2013 01:23:07 +0100, Fragile napisał(a):
> Bardzo, bardzo dziękuję. Może uda mi się jeszcze na Sylwestra zrobić, jeśli
> czas pozwoli. A jeśli nie, to zrobię po, a co tam :)
No pewnie, w końcu zaczyna sie karnawał, a i bez okazji wspaniale jest
zrobić czasem świetne ciasto - a ono takie jest :-)
> Kusi mnie ten aromat
> pomarańczowy :)
Ten aromat w połączeniu z migdałowym staje się czymś zaskakujaco odmiennym,
zupełnie nie czuje się w tej mieszaninie ani pomarańczy, ani migdału
osobno, warto spróbować właśnie te konkretne aromaty zmieszać ze sobą, bo
powstaje coś bardzo fajnego.
> Może użyję dżemu pomarańczowego? Uwielbiam desery/słodycze
> o aromacie i smaku pomarańczy (zwłaszcza połączenie czekolady z
> pomarańczą...:))
Jeżeli zależy Ci także na kolorystyce, to odradzałabym tu żółte dżemy;
polecam raczej czerwone albo bordowe powidła. Ciasto jest złociste, masa
biała, a żółty dżem zleje się kolorystycznie z ciastem, nie bedzie
wyglądało to tak apetycznie. No i jeszcze jedno - dżem powinien być dosyć
kwaskowy, żeby ożywić kompozycję smakową ciasta z masą.
Generalnie jednak co kto lubi.
Ja posypuję ciasto cukrem pudrem, tak jak zawsze robiła ciocia. Można
oczywiście polać czekoladą albo lukrem :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|