Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto sylwestrowe. Re: Ciasto sylwestrowe.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ciasto sylwestrowe.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: Ciasto sylwestrowe.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <1c5tvd1ng80ex$.123vgm2hl2uhj$.dlg@40tude.net>
<zo7g715irq9r$.zhwqs0wskb9l$.dlg@40tude.net>
<7...@4...net>
<1f2muxy0mv5a6$.3b3r05ttmwyk$.dlg@40tude.net>
Date: Mon, 30 Dec 2013 01:29:33 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 111
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.174.126
X-Trace: 1388363366 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2367 95.49.174.126:57150
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 5654
X-Received-Body-CRC: 2505198861
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353770
Ukryj nagłówki

Dnia Mon, 30 Dec 2013 00:48:14 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:10:00 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Sun, 29 Dec 2013 14:08:35 +0100, Fragile napisał(a):
>>
>>> Dnia Sun, 29 Dec 2013 01:27:39 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> ...właśnie upieczone, trochę trwało precyzyjne wałkowanie i pieczenie po
>>>> kolei wszystkich warstw dużych na całą blachę - sześciu, cienkich prawie
>>>> jak opłatek. Własnie przekładam je masą maślano-mannową z migdałowym i
>>>> pomarańczowym aromatem oraz dżemem. Obciążone grubą drewnianą deską poleży
>>>> do Sylwestra, żeby się przegryzło i zwilgotniało. Będzie boskie, MŚK
>>>> zachwycony, bo to jego ulubione :-)
>>>> No tymbark - niby jakie?
>>>> :-)
>>>>
>>> Narobiłaś mi apetytu :) Można prosić przepis?
>>
>> Już wstukuję, zdjątka wieczorem, bo muszę sobie na Fotosik wrzucic, bo
>> teraz nie mam za bardzo czasu.
>>
>> Ciasto tymbark.
>> ************************
>> //tak je nazywam, swego czasu tłumaczyłam, dlaczego - hint: Ciocia Jadzia z
>> wizytą w Tymbarku u koleżanki :-)))
>>
>> Ciasto na 4 warstwy (ja robię z 6):
>>
>> 1/2 kg mąki krupczatki
>> 7 dag miękkiego masła
>> 15 dag cukru drobnego
>> 1 jajo
>> 1 pełna łyżeczka sody
>> 1 czubata łyżka miodu
>> 5 pełnych łyżek gęstej kwaśnej śmietany
>>
>> Wszystko zagnieść razem, nie za długo, w razie zbytniej wilgoci podsypać
>> mąką, wałkowac cieniutko (3-4 mm), przenieść na wałku na blachę wyłożoną
>> papierem do pieczenia, upiec 4 cieniutkie rumiane placki. //polecam papier
>> do pieczenia bo ulatwia zdejmowanie ciasta wraz z nim i 2 blachy na zmianę
>> - jedna w piekarniku, druga przygotowuje się
>>
>> Masa:
>>
>> 2 szklanki mleka
>> cukier waniliowy, zapach migdałowy i pomarańczowy //koniecznie ta
>> kompozycja
>> 4 i pół dużej kopiastej łyżki kaskzi manny błyskawicznej, tej drobniutkiej
>> jak grysik
>> 20 dag cukru
>> 25 dag masła
>>
>> plus do przełozenia dżem, gęsty jakiś, nie sama pektyna; mogą być też
>> powidła, jak najbardziej.
>>
>> Kaszę wsypać do rondelka, zalać mlekiem, wymieszać, odstawić na 2 godziny
>> aż kasza namoknie. Potem mieszając zagotować, dodać cukier, gotować jeszcze
>> kilkanaście sekund na małym ogniu - ciągle mieszając.
>>
>> Odstawić na pół godziny. Do ciepłej kaszy dodać masło, lekko wymieszać
>> łyżką, zeby się rozpłynęło w masie. Razem wystudzić do temp. pokojowej,
>> czyli aż masło przestanie być płynne - pojawią się jego grudki. /można
>> zostawić w kuchni na noc, ale teraz już nie ma czasu, trzeba studzić
>> szybciej
>>
>> Masę włożyć do głębokiej miski, ubić na puch. Dodać wanilię (cukier lub
>> łyżkę ekstraktu - ja akurat mam ekstrakt, własnej roboty, polecam), pół
>> łyżeczki aromatu pomar. i migd., ubijać dalej, aż masa stanie się
>> jednolita. Gdyby się pojawiły widoczne kłaczki/grudki (zwarzenie masy),
>> dodać łyżkę miękkiego masła i ubijać. Ewentualnie wstawić masę z naczyniem
>> do miski z ciepłą wodą - ale dosłownie na moment, żeby tylko przy ściankach
>> naczynia masa zaczęła się rozpływać. I ubijać dalej.
>>
>> Jeśli mamy 4 warstwy, smarujemy je (lekko dociskając potem nastęoną warstwę
>> ciasta) kolejno: masa-dżem-masa, a jeśli 6 warstw, to
>> masa-dżem-masa-dżem-masa, zawsze na wierzch idzie ostatnia warstwa ciasta.
>>
>> Ciasto przykrywamy deską zgodną co do wymiaru z ciastem, sprawdzamy czy
>> masa dociśnięta między warstwami, ostrożnie obciążamy wierzch deski np
>> książkami, nie za mocno, bo masa i dżem są miękkie jeszcze.
>>
>> Dobrze byłoby wczesniej opakować ciasto w jakiś pojemnik z pokrywą albo
>> folię, co umożliwi parowanie masy i dzięki temu szybsze zwilgotnienie
>> warstw, także na wolnych brzegach. Cisato przejdzie wigocią i zapachem z
>> masy. To właśnie jest "przegryzanie się" ciasta :-)))
>>
>> Odstawić ciasto w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny, im dłużej,
>> tym jest lepsze, lepiej się kroi i takie tam, więc najlepiej weź się za nie
>> zaraz, to na Sylwestra będzie już prawie ok. Placki im cieńsze, tym
>> szybciej się przegryzą z masą. Moje mają po wywałkowaniu grubość jakieś 3,
>> góra 4 mm, potem nieco rosną.
>>
>> :-)
>>
>
> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/4 //część albumu - zdjęcia
> ciasta w kolejności robienia
>
> Jak widać masa nieco spływa, ale gdy postoi, to zupełnie zgęstnieje. Tylko
> podczas robienia jest dosyć rzadka, zwłaszcza póki ciepła jest kasza i
> masło w niej; po wystudzeniu i ubiciu jest jak krem, który po przełozeniu
> warstw, odstaniu i schłodzeniu jeszcze bardziej wiąże, ma konsystencję
> stałą.
>
Wygląda baaaardzo apetycznie :) Mimo, że ciasto wymagające trochę zachodu,
to kusi, oj kusi :)

--
Pozdrawiam,
M.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.12 Ikselka
30.12 Ikselka
30.12 Anai
30.12 Ikselka
30.12 Ikselka
30.12 Anai
30.12 Anai
30.12 Ikselka
30.12 Ikselka
30.12 wolim
31.12 Ikselka
01.01 leku
01.01 Ikselka
01.01 FEniks
02.01 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem