Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!enother.net!enother.net!enother.net!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.
pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Ciasto z jablkami
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <58161880$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<1o1cn61z68ka1$.1w04uu27d36x.dlg@40tude.net>
<5817bb45$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<5818fb32$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
<58190ba0$0$15205$65785112@news.neostrada.pl>
<5...@4...net>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Tue, 1 Nov 2016 23:27:55 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.7.0
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 39
Message-ID: <58191ae1$0$5145$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1478040289 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5145 89.72.157.177:52089
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2798
X-Received-Body-CRC: 486962010
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374216
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-11-01 o 22:57, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 1 Nov 2016 22:36:48 +0100, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2016-11-01 o 21:29, FEniks pisze:
>>> W dniu 31.10.2016 o 22:43, Animka pisze:
>>>> W dniu 2016-10-31 o 22:29, Ikselka pisze:
>>>>> http://www.mniammniam.com/Ciasto_ze_sliwkami__najlep
sze_na_swiecie_-2093p.html
>>>>>
>>>>> Jest rzeczywiście najlepsze na świecie. Najczęściej piekę kruche lub
>>>>> półkruche ciasta z owocami, ale kiedy chcę ucierane, to robię
>>>>> własnie to i
>>>>> już nie szukam innych przepisów.
>>>> Skopiowałam przepis i upiekę.
>>> Nie boisz się już ilości proszku do pieczenia? ;)
>>>
>>>
>> Proszku do pieczenia i tak nie dałabym całej łyżeczki tylko czubato na
>> czubku łyżeczki.
>> Po co mam siebie i innych truć?
> Jak łyżeczka, to łyżeczka. Chyba, że chcesz otrzymać "omlet" :-/
> Nie wiem, dlaczego Ty się tak tego proszku boisz. Przecież on się w trakcie
> pieczenia (powyżej 60 st. C) calkowicie rozkłada na amoniak (gaz),
> dwutlenek węgla (gaz) i wodę (tu: parę wodną), które jako substancje gazowe
> spulchniają ciasto, po czym ulatniają się:
> (NH4)2CO3---(60 st C)--->2NH3 + CO2 + H2O
>
> Może już więc przestań odsądzać od czci i wiary ten poczciwy proszek do
> pieczenia :-))
>
Czuję ten proszek w cieście niestety i to mi nie smakuje. Wolę już mniej
wyrośnięte ciasto niż wyrośnięte dużo z wiekszą ilością proszku do
pieczenia.
Zresztą jak jest w nim ubita piana i utarte z culrem jajka to ciasto i
bez proszku powinno wyrosnąć (tylko jabłka czy śliwki są ciężkie, ale
one i tak na dnie brytfanki leżą.
--
animka
|