Data: 2016-11-01 23:27:55
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-11-01 o 22:57, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 1 Nov 2016 22:36:48 +0100, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2016-11-01 o 21:29, FEniks pisze:
>>> W dniu 31.10.2016 o 22:43, Animka pisze:
>>>> W dniu 2016-10-31 o 22:29, Ikselka pisze:
>>>>> http://www.mniammniam.com/Ciasto_ze_sliwkami__najlep
sze_na_swiecie_-2093p.html
>>>>>
>>>>> Jest rzeczywiście najlepsze na świecie. Najczęściej piekę kruche lub
>>>>> półkruche ciasta z owocami, ale kiedy chcę ucierane, to robię
>>>>> własnie to i
>>>>> już nie szukam innych przepisów.
>>>> Skopiowałam przepis i upiekę.
>>> Nie boisz się już ilości proszku do pieczenia? ;)
>>>
>>>
>> Proszku do pieczenia i tak nie dałabym całej łyżeczki tylko czubato na
>> czubku łyżeczki.
>> Po co mam siebie i innych truć?
> Jak łyżeczka, to łyżeczka. Chyba, że chcesz otrzymać "omlet" :-/
> Nie wiem, dlaczego Ty się tak tego proszku boisz. Przecież on się w trakcie
> pieczenia (powyżej 60 st. C) calkowicie rozkłada na amoniak (gaz),
> dwutlenek węgla (gaz) i wodę (tu: parę wodną), które jako substancje gazowe
> spulchniają ciasto, po czym ulatniają się:
> (NH4)2CO3---(60 st C)--->2NH3 + CO2 + H2O
>
> Może już więc przestań odsądzać od czci i wiary ten poczciwy proszek do
> pieczenia :-))
>
Czuję ten proszek w cieście niestety i to mi nie smakuje. Wolę już mniej
wyrośnięte ciasto niż wyrośnięte dużo z wiekszą ilością proszku do
pieczenia.
Zresztą jak jest w nim ubita piana i utarte z culrem jajka to ciasto i
bez proszku powinno wyrosnąć (tylko jabłka czy śliwki są ciężkie, ale
one i tak na dnie brytfanki leżą.
--
animka
|