Data: 2016-11-01 22:57:30
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 1 Nov 2016 22:36:48 +0100, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-11-01 o 21:29, FEniks pisze:
>> W dniu 31.10.2016 o 22:43, Animka pisze:
>>> W dniu 2016-10-31 o 22:29, Ikselka pisze:
>>>> http://www.mniammniam.com/Ciasto_ze_sliwkami__najlep
sze_na_swiecie_-2093p.html
>>>>
>>>> Jest rzeczywiście najlepsze na świecie. Najczęściej piekę kruche lub
>>>> półkruche ciasta z owocami, ale kiedy chcę ucierane, to robię
>>>> własnie to i
>>>> już nie szukam innych przepisów.
>>> Skopiowałam przepis i upiekę.
>>
>> Nie boisz się już ilości proszku do pieczenia? ;)
>>
>>
> Proszku do pieczenia i tak nie dałabym całej łyżeczki tylko czubato na
> czubku łyżeczki.
> Po co mam siebie i innych truć?
Jak łyżeczka, to łyżeczka. Chyba, że chcesz otrzymać "omlet" :-/
Nie wiem, dlaczego Ty się tak tego proszku boisz. Przecież on się w trakcie
pieczenia (powyżej 60 st. C) calkowicie rozkłada na amoniak (gaz),
dwutlenek węgla (gaz) i wodę (tu: parę wodną), które jako substancje gazowe
spulchniają ciasto, po czym ulatniają się:
(NH4)2CO3---(60 st C)--->2NH3 + CO2 + H2O
Może już więc przestań odsądzać od czci i wiary ten poczciwy proszek do
pieczenia :-))
|