Data: 2016-11-18 09:23:05
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 18.11.2016 o 08:42, FEniks pisze:
> W dniu 18.11.2016 o 02:23, Akarm pisze:
>> W dniu 04.11.2016 o 22:07, FEniks pisze:
>>> W każdym razie kiedy już dojdziesz do ideału, to się pochwal - ciekawa
>>> jestem, jak ów wygląda. ;)
>>
>> W długi weekend listopadowy zrobiłem znowu to ciasto z jabłkami, bo
>> przyjechało trochę rodziny i chciałem błysnąć. Wyszło chyba gorzej
>> niż poprzednie, bo jabłka pokroiłem w zbyt cienkie plasterki i prawie
>> się rozpłynęły w cieście. Mimo to i tak musiałem dać dwóm gospodyniom
>> przepis, a ciasto zniknęło błyskawicznie, dosłownie w kilka minut.
>> Chyba jednak niepotrzebnie miałem wątpliwości. ;)
>
> Na pewno niepotrzebnie. Gratuluję sukcesu! ;)
>
> Parę dni temu też znowu zrobiłam to ciasto, tylko tym razem
> postępowałam jak przy biszkopcie - najpierw ubiłam białka, potem
> dodałam cukier, po kolei żółtka (cały czas ubijając),
No i oczywiście przed mąką jeszcze olej.
> a na koniec delikatnie wmieszałam obie mąki wymieszane z proszkiem (1
> łyżeczka herbaciana). I tym razem wyszło bardzo puszyste.
Zbliżone konsystencją do drożdżowego.
Ewa
|