Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.cwix.com!newsfeed.av
tel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z rabarbarem
References: <3...@a...net.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 33
Date: Fri, 19 May 2000 14:34:08 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.181
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 958771736 207.71.218.181 (Fri, 19 May 2000 14:28:56 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 May 2000 14:28:56 PDT
X-Received-Date: Fri, 19 May 2000 14:28:56 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28246
Ukryj nagłówki
"E.Vita" wrote:
> Prosze o przepis na jakies /nie drozdzowe/ ciasto z rabarbarem w srodku.
> Czy mozna n.p. nawrzucac rabarbaru w kawalkach do biszkoptu przed
> upieczeniem? To by bylo chyba pyszne, gdyby dalo sie zrobic.
> ewa
Owszem, jest takie ciasto, ktore swietnie wychodzi z mieszanka owocow, np.
maliny i brzoskwinie, czy rabarbar i truskawki. Chodzi o to, aby byly
jednoczesnie owoce bardzo soczyste, jak maliny, i nie bardzo, jak rabarbar.
Skladniki
110 gr masla (1 stick)
220 gr cukru (1 cup)
2 jajka
150 gr maki (1 cup)
3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia/1.5 lyzeczki amerykanskiego
dwie garscie pokrojonego, obranego rabarbaru
jedna garsc obranych truskawek
1 lyzka cukru
Rozgrzac piec do 180C/350F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka mala
tortownice (24 cm, 8"). Maslo i cukier ubic 2 minuty, dodac jajka, make,
proszek i miksowac nastepne 2 minuty. Wylac ciasto do formy, rozsypac
rownomiernie rabarbar i truskawki, starajac sie dodawac truskawki w te same
miejsca, gdzie padl rabarbar, zeby byly parami. Calosc rownomiernie posypac
1 lyzka cukru. Piec 60 min. Ostudzic w formie przez 10 minut, zdjac obrecz,
podawac cieple, z bita smietana (albo odgrzac w mikrofali przez 10 sekund.)
Magdalena
|