Data: 2000-05-19 21:34:08
Temat: Re: Ciasto z rabarbarem
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"E.Vita" wrote:
> Prosze o przepis na jakies /nie drozdzowe/ ciasto z rabarbarem w srodku.
> Czy mozna n.p. nawrzucac rabarbaru w kawalkach do biszkoptu przed
> upieczeniem? To by bylo chyba pyszne, gdyby dalo sie zrobic.
> ewa
Owszem, jest takie ciasto, ktore swietnie wychodzi z mieszanka owocow, np.
maliny i brzoskwinie, czy rabarbar i truskawki. Chodzi o to, aby byly
jednoczesnie owoce bardzo soczyste, jak maliny, i nie bardzo, jak rabarbar.
Skladniki
110 gr masla (1 stick)
220 gr cukru (1 cup)
2 jajka
150 gr maki (1 cup)
3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia/1.5 lyzeczki amerykanskiego
dwie garscie pokrojonego, obranego rabarbaru
jedna garsc obranych truskawek
1 lyzka cukru
Rozgrzac piec do 180C/350F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka mala
tortownice (24 cm, 8"). Maslo i cukier ubic 2 minuty, dodac jajka, make,
proszek i miksowac nastepne 2 minuty. Wylac ciasto do formy, rozsypac
rownomiernie rabarbar i truskawki, starajac sie dodawac truskawki w te same
miejsca, gdzie padl rabarbar, zeby byly parami. Calosc rownomiernie posypac
1 lyzka cukru. Piec 60 min. Ostudzic w formie przez 10 minut, zdjac obrecz,
podawac cieple, z bita smietana (albo odgrzac w mikrofali przez 10 sekund.)
Magdalena
|