Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
wspeer.ebone.net!unlisys!news.snafu.de!peerfeed.news.psi.net!psinr!cac1.rdr.new
s.psi.ca!not-for-mail
Message-ID: <3...@u...net>
From: Slavek <s...@u...net>
Reply-To: s...@h...com
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciekawa zupka
References: <3...@j...krakow.pl> <3...@h...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 51
Date: Thu, 27 Jan 2000 13:22:48 -0500
NNTP-Posting-Host: 154.5.73.52
X-Trace: cac1.rdr.news.psi.ca 948996327 154.5.73.52 (Thu, 27 Jan 2000 13:05:27 EST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Jan 2000 13:05:27 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21899
Ukryj nagłówki
Anna wrote:
> Joanna Sereinig wrote:
> >
> > Kochani,
> >
> > mam dla Was bardzo ciekawy przepis, co ważne - już wypróbowany przeze
> > mnie. Rzecz dotyczy zupy, a przeznaczona jest dla tych, którzy lubią
> > kminek.
> > Proszę Państwa!
> >
> > ZUPA KMINKOWA!!!
>
> Ohhhhhh, moja babcia to robiła taką kminkową, że szał ciał...!
> >
> > Gotujemy wywar na kostce wieprzowej z dodatkiem jarzyn: marchewki,
> > pietruszki, kawałka selera i cebuli. Wcześniej, jeszcze do chłodnej wody
> > wsypujemy kminek (cały, nie mielony) w proporcjach +/- 2 przeciętne
> > torebki (np. Kamisu) na ok. 2 litry wody. Gotujemy ok. 1 godziny na
> > niewielkim ogniu i przecedzamy przez sito. Z 1 łyżki masła lub smalcu i
> > 1 łyżki mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Na
> > koniec robimy kluseczki z lanego ciasta i jeszcze doprawiamy do smaku,
> > _wylącznie_ solą.
>
> A w wersji mojej babci były nie lane kluseczki,tylko takie bardziej
> twarde, nie wiem, jakie konkretnie, bo wtedy byłam mała i przepisy
> kulinarne były ostatnią rzeczą, jaką zawalałam swoją pamięć. Ale
> pamiętam, że razem z bratem czynnie uczestniczylismy w robieniu kuleczek
> z ciasta i wtedy kluseczki były kuliste. Jak nam się nie chciało, to
> babcia po prostu odrywała takie małę, nieforemne kawałeczki i wtedy
> kluseczki były poszarpane po prostu.
> > Bardzo smaczne, oryginalne, tanie i proste!
>
> potwierdzam, w wersji mnie dorosłej robiłam zupe kminkową, chyba nieco
> inaczej (nie przypominam sobie godzinnego gotowania kminku), ale tez
> wyszła mniamuśna!
> >
> > Joanna
>
> Anna
> --
>
> ""Bez wątpienia, jest proroctwem, to co mówię. Rozumiem i
> nie mogąc wypowiedzieć się bez pogańskich słów, wolę zamilczeć.""
Te kluseczki wygladaja na zacierki, jajko, maka, sol i robota, ale zayo jakie
pyszne.
Slav
|