Data: 2004-09-15 14:33:59
Temat: Re: Co dobrego na każdą okazję?
Od: "Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JerzyN wrote:
> Proszek do pieczenia, biały proszek zawierający wodorowęglan sodu
> NaHCO3 lub węglan amonu (NH4)CO3 albo mieszaninę wodorowęglanu sodu z
> kwasem cytrynowym lub kwasem winowym.
Sprawdzilam na opakowaniu sklad:
Proszek do pieczenia: pirofosforan dwusodu (regulator kwasowosci), kwasny
weglan sodowy, maka pszenna
Soda: kwasny weglan sodowy
Nie jestem chemikiem, ale roznica tkwi chyba w tym regulatorze kwasowosci?
Jak zmieszamy jedno z drugim, to zostana zmienione proporcje NaHCO3 i tego
regulatora kwasowosci, wiec nie pozostanie to bez wplywu na ciasto.
Mam ponadto wrazenie, ze ciasta na sodzie sa ciemniejsze.
--
Pozdrawiam,
Ania
|