Data: 2011-09-13 12:20:28
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-13 13:56, Qrczak pisze:
> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> W dniu 2011-09-12 23:55, Aicha pisze:
>>> W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
>>>
>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do
>>>> tego
>>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>
>>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>>> jogurtowym. Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla
>>> młodej to już drugi w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie
>>> chociaż, zjada w szkole.
>>
>> A ten brokuł podany osobno z sosem jogurtowym, czy jako sos
>> kurczakowo-brokułowo-jogurtowy?
>>
>> Bo właśnie dzisiaj mam ochotę zrobić coś podobnego, ale jeszcze
>> zastanawiam się nad wariantem.
>> Jadłam ostatnio we Włoszech makaron muszelki z sosem zrobionym z
>> brokułów i dużą ilością czosnku, ale na oliwie, bez śmietany, i nic
>> poza tym. Pychota! Tylko że ten czosnek dodawał całej potrawie
>> ostrości i nie bardzo smakowało córce, więc muszę danie trochę
>> zmodyfikować, ew. zupełnie zmienić.
>
> Czymś go jednak będziesz musiała podrasować, bo sam brokuł to raczej
> mdławy jest. Dobrze się komponuje ze słonym lub ostrym serem,
> osobiście bardzo lubię sałatkę z fetą. Może ogranicz czosnek, a dodaj
> tej fety. A jakby jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałowymi, o...
> chyba sama spróbuję zaszaleć...
Problem w tym, że feta nie może zaistnieć w czymś, co mam podać córce.
Z fetą to ja lubię taką sałatkę na zimno z brokułami i winegretem. Może
być nawet posypana tymi płatkami migdałowymi.
No, ale dziś to skończy się na tortilli.
Ewa
|