Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: Aicha <b...@t...ja>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Date: Tue, 13 Sep 2011 15:21:12 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 35
Message-ID: <j4nlc9$h2s$1@news.onet.pl>
References: <j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl> <j4lv4s$oed$1@news.onet.pl>
<j4nfcn$q91$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: wo98.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1315920073 17500 80.55.196.98 (13 Sep 2011 13:21:13 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Sep 2011 13:21:13 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:6.0.2) Gecko/20110902 Thunderbird/6.0.2
In-Reply-To: <j4nfcn$q91$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337633
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-09-13 13:39, medea pisze:
>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>
>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>> jogurtowym. Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej
>> to już drugi w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż,
>> zjada w szkole.
>
> A ten brokuł podany osobno z sosem jogurtowym, czy jako sos
> kurczakowo-brokułowo-jogurtowy?
Brokuła gotowałam na parze, nad makaronem. Czosnek (1 ząbek) i cebulkę
podsmażyłam na oliwie, do tego wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso,
później ugotowany brokuł pokrojony w podobnej wielkości kawałki. Na
koniec, już po wyłączeniu gazu, zalałam jogurtem rozrobionym z wodą. Z
przypraw tylko sól i pieprz, ale można poszaleć.
> Jadłam ostatnio we Włoszech makaron muszelki z sosem zrobionym z
> brokułów i dużą ilością czosnku, ale na oliwie, bez śmietany, i nic poza
> tym. Pychota! Tylko że ten czosnek dodawał całej potrawie ostrości i nie
> bardzo smakowało córce, więc muszę danie trochę zmodyfikować, ew.
> zupełnie zmienić.
No my czosnek lubimy, więc przetestujemy. Jeszcze mam gdzieś wersję sosu
z brokułów i czerwonej papryki (swoim zwyczajem dodaję połówkę malutkiej
czuszki też).
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
|