Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 14 Sep 2011 21:57:10 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 57
Message-ID: <9...@m...uni-berlin.de>
References: <j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl> <j4o86h$p93$1@news.onet.pl>
<j4ocgc$v52$7@node2.news.atman.pl> <j4okgr$fd3$1@news.onet.pl>
<1...@4...net> <j4qulu$n5i$1@news.onet.pl>
<9...@m...uni-berlin.de> <j4r0bs$tck$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
n8SIT2BU341VztBOYO2M4QOFOXp+/Wxj7kiw5ed4JSqfaVGCseUw5mzCes
Cancel-Lock: sha1:VyZsxjmGH3rm3BDiF4WfJDIR+sc=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337770
Ukryj nagłówki
Mario wrote:
> W dniu 2011-09-14 21:33, Waldemar Krzok pisze:
>> Mario wrote:
>>
>>> W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>>>>
>>>>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>>>>
>>>>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>>>>
>>>> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
>>>
>>> Oczywiście, zrób truflową :-) albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
>>> Polsce?
>>
>> A w czym problem? Bergamotek nie musisz kupować, możesz kupić olej z
>> bergamotki i dodać do oliwy.
>>
> Tak samo jak można zrobić sos do spagheti z torebki, po co się męczyć?
> Dzięki ale ja wolę kupić oliwę bergamotkową.
Olej bergamotkowy to jednak coś innego od spaghetti z torebek. Kosztuje
grube pieniądze.
>>> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
>>> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
>>> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
>>> tłoczeniem i tłoczone są razem.
>>
>> Tak. I koniecznie lewą ręką podczas nowiu. Bez przesadyzmu.
>> Akurat Ikselka ma rację i takowo aromatyzowane oleje bardzo dobrze
>> smakują.
>
> Ok, nie będę dyskutował jeśli Tobie smakowało. :-)
>
>> A co wyczyniają ludzia sprzedający oliwę po 200EUR za litr to inksza
>> inkszość. Może nie jestem gurmantem, ale mi wystarczy taka, jak wyżej.
>> Robię często oliwę z chili i rozmarynem. Bardzo dobra do pizzy, na
>> przykład.
>>
>
> 200e to przesada, gdzie taką sprzedają? Próbowałem takiej za 60zł i za
> 10zł z biedronki - uwierz mi jest różnica.
Wierzę, bo też kupuję często oliwę z beczki po 10-15EUR za litr. A co do
sposobu aromatyzowania, to większą rolę gra olej, niż sposób jego
aromatyzowania. Do komercyjnej produkcji oliw aromatyzowanych używa się
najczęściej oliwek po pierwszym prasowaniu. Aromatyzowanie zabija conieco
smak "dziewictwa" oliwek, więc po co tracić. Lekka obróbka termiczna i
olejki eteryczne z bergamotek czy innych cytryn się też lepiej ulatniają.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|