Data: 2003-12-04 09:27:12
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Od: "i_kar" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tradycja mówi o 12-tu potrawach i u mnie w domu staramy się to zachować.
Oprócz tradycyjnych czyli śledzika w oleju, rolmopsa, karpia w galarecie i
po grecku, naleśników z kapustą i grzybami (polecam w odróżnieniu od
pierogów świetne również na zimno) do tego barszczyk. Są też potrawy tzw.
regionalne u mnie z Wileńszczyzny np. śliżyki (tak się wymawia) są to cięte
z wałka z ciasta drożdżowego kluski, pieczone na kilka dni wcześniej w
piekarniku, przechowywane w papierowych torebkach, podawane z makiem. W
rodzinie moich znajomych - ciasto podawane jest po pasterce, a na słodko
przy wigilii jest np.: ryż i kasza manna z konfiturami. Jedna tylko z
wigilii przestroga to odpowiednio skalkulować możliwości stołowników, gdyż
niektórych potraw w nadmiarze nie da się zjeść nawet na siłę, a wyrzucić nie
wypada. Wszystkim grupowiczom życzę wspaniałości na świątecznym stole i
wszelkiej pomyślności na Nowy Rok. Jan
|