Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka " <b...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co na stół wigilijny ?
Date: Thu, 4 Dec 2003 10:13:33 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 33
Message-ID: <bqn1cd$1m1$1@inews.gazeta.pl>
References: <bql0js$dr5$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc-61.chomiczowka.waw.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1070532813 1729 172.20.26.241 (4 Dec 2003 10:13:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Dec 2003 10:13:33 +0000 (UTC)
X-User: brzuzia
X-Remote-IP: pc-61.chomiczowka.waw.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181793
Ukryj nagłówki
Wojti <j...@w...pl> napisał(a):
> Może to zabrzmieć dziwnie ale mam pytanie co tak na dobrą sprawę powinno się
> znaleźć na wigilijnym stole? Zawsze było u mnie dużo jedzenia, ale
> odwiecznie mam ten problem. Pomożecie?
Więc tak:
- śledźw oleju z cebulką, ale taki nie moczone płaty tylko obierany ze skóry
o niebo leprzy od wymoczka:);
- karp smażony taki tylko w mące i soli (wcześniej prz3mrozony a rozmrażany w
mleku, i potraktowany cebulą przed smażeniem, którą wyrzucam - ryba nie ma
błotnistego smaku)
- kapustka z grochem i grzybami (u nas w domu słodka kapusta + fasola, u
teściów kiszona + groch) ja robę teściowej bo mężuś ją bardziej lubi a czego
sie dla mężucia nie robi:);
- barszczyk z uszkami (uszka z samymi grzybami i cebulka);
- kompot z suszu ale 5takie suszone od baby na bazarze kupione a nie wedzone
jak to w budach czasem sprzedają)
- racuchy sama mąka i woda i drożdze)
- chlebek
U nas tradycujnie nie ma nic co pochodzi od zwierąt (a ci co sobie to
przeinaczyli to smacznej im golonki w tym roku), żadnych jajek, nasła, mleka,
majonezów. Wszystko przyprawione (zwłaszcza kapusta barszcz i uszka) olejem
lnianym. Przy czym jedne potrawy robię tylko dla smaku (barszcz, sledź i
kapucha) a reszta dla czystego obżarstwa (5kg karpia i taca racuchów dla 3
osób)
I tak jest odkąd siegam pamiecią... a pierwsze wigilie pamietam spędzane z
pradziadkami... heh rozmarzyłam się
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|