Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Date: Thu, 20 Aug 2015 10:51:56 +0200
Organization: private
Lines: 67
Message-ID: <o...@t...home>
References: <55cf0c22$0$8381$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@4...net>
NNTP-Posting-Host: dynamic-62-87-247-34.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1440060743 9869 62.87.247.34 (20 Aug 2015 08:52:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Aug 2015 08:52:23 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365278
Ukryj nagłówki
W dniu .08.2015 o 20:47 Fragi <s...@o...pl> pisze:
> Dnia Sat, 15 Aug 2015 11:53:48 +0200, Justyna napisał(a):
>
>> Skoro wciągam się w tematykę gotowania, to zapytam
>> jeszcze o garnki.
>> Mam kupiony przed wieloma laty, ale nieużywany, komplet
>> garnków ze stali nierdzewnej (Edelstahl Rostfrei 18/10).
>> Skoro już je mam, to chcę zapytać czy gotowanie w takich
>> garnkach jest zdrowe?
>> W komplecie są garnki i rondel, wszystkie ze szklanymi
>> pokrywkami. Uchwyty są plastikowe.
>>
> W mojej kuchni garnki ze stali nierdzewnej to podstawa. Sprawdzają się
> świetnie, od lat; nie mam z nimi żadnych problemów. Tak więc ja polecam
> :)
Justyna takowe garnki posiada, z opisu (i dotychczasowych jej doświadczeń)
wynika, że niezłej jakości.
Warto, żeby uświadomiła sobie, że można w nich gotować na parze (bez
żadnych wkładek!), a także o możliwości smażenia w nich całkowicie bez
tłuszczu.
Należy uważać na uczulonych na nikiel/związki niklu. Tutaj trzeba używać
garnków 18/0 albo niestalowych.
Więcej o rodzajach stali:
http://www.stalenierdzewne.pl/porady-ekperta/stal-18
0-nierdzewna
Przy okazji - posiadany przez Juztynę kombiwar starszego typu
funkcjonalnie niczym nie różni się od tzw. halogenowych. Wszelkie przepisy
może stosować w tym starszym.
Ważne - w kombiwarze można gotować na parze (po zawinięciu produktu w
folię, para albo z odrobiny dodanej wody, albo z wilgoci produktu).
Zanim Justyna kupi parowar, niech poćwiczy w nierdzewkach i kombiwarze.
Będzie wiedziała, czy pasuje jej gotowanie na parze i czy warto wydawać
pieniądze na urządzenie, którego funkcje spełniają posiadane garnki i
kombiwar.
Oczywiście parowar ma swoje zalety :)
--
Trefniś
|