Data: 2015-09-13 20:11:39
Temat: Re: Odp: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 13 Sep 2015 16:46:07 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
> @ pisze:
>
>>> A czy próbowałaś kiedyś ugotować mleko bez zwilżania?
>>
>> Nigdy nie zwilzam garnka przed gotowaniem mleka i jak dotad
>> jeszcze mi sie nie zdarzylo przypalic. Kaszy manny, ani ryzu
>> na mleku tez nie. Mysle, ze to zbedny nawyk, przeniesiony
>> z czasow uzywania garnkow emaliowanych i aluminiowych.
>
> Mama przekazuje córce sekrety dobrej kuchni. Gotują razem rosół.
>
> -- Kość zawsze przełamuję na pół, babcia też tak robiła, pamiętam
> z dzieciństwa ten wyborny smak. Jak ugotujemy, zaniesiesz babci na
> obiad trochę rosołu z domowymi kluseczkami, na pewno się ucieszy.
>
> -- Babciu, dlaczego kość na rosół powinna być podzielona na dwie
> części, mama mówiła, że zawsze tak robiłaś.
> -- Bo miałam mały garnek.
To tylko niekumata babcia tak sobie to tłumaczyła stary zwyczaj. Kości
tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu. Nieważne, jak kto sobie
to tłumaczy - wazne, żeby rozrąbać.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|