Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to jest białko zwierzęce?
Date: Sun, 19 Feb 2006 11:31:16 -0000
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <dt9km2$fur$1@inews.gazeta.pl>
References: <dt4uiv$1dk$1@inews.gazeta.pl> <dt96d6$s9p$1@news.onet.pl>
<dt9j45$ahp$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cpc1-darl2-3-0-cust95.midd.cable.ntl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140348418 16347 81.101.61.95 (19 Feb 2006 11:26:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Feb 2006 11:26:58 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-User: hanula
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260674
Ukryj nagłówki
In news:dt9j45$ahp$1@inews.gazeta.pl, JaMyszka wrote:
> Kyllyan napisał:
>
>>> No i dlatego zastanawiam si=EA co to jest bia=B3ko zwierz=EAce?
>>>
>> Znam takie wyroby, kt=F3re mog=B1 tym by=E6:
>> m=B1czka kostna;
>> m=B1czka rybna;
>> jaja w proszku;
>> mleko w proszku
>> Dobrze zrobiona m=B1czka rybna wcale ryb=B1 nie pachnie ;)
>
> Masz rację:) Domyślam się tych "dodatkowych" składników;p
> Ale, przyznasz chyba, że kabaretowo brzmi dodanie białka zwierzęcego
> do mięsa! To mięso nie jest białkiem??!!
W takim samym stopniu, w jakim ciasto jest mąką...
> No i jeszcze zastanawia mnie cel owego "wzbogacania" mięsa białkiem
> zwierzęcym:/
A nie dziwi cię konieczność wzbogacania go wodą? Bo jedno z drugim jest,
jak sądzę, ściśle powiązane. Kiedyś widziałam w TV "wzbogacanie" kurzych
piersi: wrzucano je do urządzenia przypominającego do złudzenia betoniarkę
i tak mieszano z wodą, żeby wyglądały na pulchniejsze. A żeby nie
smakowały aż tak wodniście, dodawano białko zwierzęce, nie wiem, w jakiej
postaci. Tylko się afera zrobiła, bo to białko było wołowe, a spreparowane
w ten niekoszerny sposób kurze piersi sprzedawane były do hinduskich
restauracji na curry.
> PS PS
> Nie znam się na tym, ale chyba winieneś ustawić czytnik dla
> wychodzących http://evil.pl/pip/OE.html
Ale krzaki widać dopiero w twojej wiadomości...
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
|