Data: 2006-02-19 11:31:16
Temat: Re: Co to jest białko zwierzęce?
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In news:dt9j45$ahp$1@inews.gazeta.pl, JaMyszka wrote:
> Kyllyan napisał:
>
>>> No i dlatego zastanawiam si=EA co to jest bia=B3ko zwierz=EAce?
>>>
>> Znam takie wyroby, kt=F3re mog=B1 tym by=E6:
>> m=B1czka kostna;
>> m=B1czka rybna;
>> jaja w proszku;
>> mleko w proszku
>> Dobrze zrobiona m=B1czka rybna wcale ryb=B1 nie pachnie ;)
>
> Masz rację:) Domyślam się tych "dodatkowych" składników;p
> Ale, przyznasz chyba, że kabaretowo brzmi dodanie białka zwierzęcego
> do mięsa! To mięso nie jest białkiem??!!
W takim samym stopniu, w jakim ciasto jest mąką...
> No i jeszcze zastanawia mnie cel owego "wzbogacania" mięsa białkiem
> zwierzęcym:/
A nie dziwi cię konieczność wzbogacania go wodą? Bo jedno z drugim jest,
jak sądzę, ściśle powiązane. Kiedyś widziałam w TV "wzbogacanie" kurzych
piersi: wrzucano je do urządzenia przypominającego do złudzenia betoniarkę
i tak mieszano z wodą, żeby wyglądały na pulchniejsze. A żeby nie
smakowały aż tak wodniście, dodawano białko zwierzęce, nie wiem, w jakiej
postaci. Tylko się afera zrobiła, bo to białko było wołowe, a spreparowane
w ten niekoszerny sposób kurze piersi sprzedawane były do hinduskich
restauracji na curry.
> PS PS
> Nie znam się na tym, ale chyba winieneś ustawić czytnik dla
> wychodzących http://evil.pl/pip/OE.html
Ale krzaki widać dopiero w twojej wiadomości...
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
|